Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cartel Alfa cere demisia ministrului Finanțelor Publice

teodorovici_2.jpg

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” cere demisia ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, după declaratiile acestuia cu privire la pachetele de servicii de sănătate diferențiate.“Ministrul s-a pronunțat în favoarea unui sistem care să fie mai apropiat de sistemul de asigurări private, situație în care românii cu venituri mici nu vor mai avea acces la serviciile de sănătate publică”, spune la RFI, Petru Dandea , secretarul general al Cartel Alfa, cu precizarea că ministrul Finanțelor Publice ar trebui să gândească politici în favoarea creșterii nivelului de contribuții, în loc să facă astfel de declarații.

Pachete de servicii medicale diferențiate în funcție de contribuția la asigurările de sănătate. Aceasta a fost propunerea lansată de ministrul Finanțelor,  la sfârșitul săptămânii trecute. "În funcție de cât plătești pe CASS, să ai făcute mai multe variante, pachetul 1, pachet de bază, ai un alt venit la care se plătește CASS, deci implicit o contribuție mai mare, atunci ai al doilea pachet, cu alt tip de servicii, ăsta cred că e sistemul logic", a afirmat atunci Eugen Teodorovici. În urmă cu două zile, ministrul și-a nuanțat declarația spunând că afirmația sa “ a avut în vedere pachetele medicale extinse, respectiv posibilitatea ca fiecare asigurat să își poate adăuga servicii medicale suplimentare “.”Astfel, se va asigura o mai bună finanțare a sistemului”, a spus Teodorovici.
“Am văzut declarația, noi nu o considerăm suficientă. Dânsul, ca ministru al Finanțelor, ar trebui să gândească politici de creștere a nivelului de contribuții, însă nu vorbind în felul acesta. În primul rând, Guvernul ar trebui să corecteze decizia luată anul trecut și să revină la forma care există în toate statele membre ale UE, unde contribuie și companiile nu doar salariații, la fondurile de asigurări sociale. O a doua măsură ar fi ca, toate acele categorii socio-profesionale care ar trebui să fie asigurate conform legii, dar care, sigur, nu au statut de salariat...aici ANAF ar trebui să controleze și să-i oblige pe cei care deși nu au statut de salariat dar înregistrează venituri de natură profesională, să semneze contracte cu casa de asigurări și să intre în interiorul sistemului. Acestea sunt lucrurile pe care le-am așteptat din partea ministrului de Finanțe”, explică Petru Dandea , secretarul general al Cartel Alfa.

 

 
Petru Dandea , secretarul general al Cartel Alfa, în dialog cu Mirela Dădăcuș