Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trooper se retrage de la un concert finanțat de Primăria Capitalei: Există trupe de partid

dinca.jpg

Image source: 
www.facebook.com/trooper.romania

Formațiile Trooper și Șuie Paparude s-au retras de la concertul Centenar Fest, organizat la sfârșit de lună la București cu sprijinul Primărei Capitalei. Există trupe de partid și prea puțină transparență, susține și motivează, la RFI, Alin Dincă, solistul formației rock Trooper. 

Ascultă AICI interviul integral: 

Alin Dincă: Noi am fost contactați de o asociație, care voia să facă nebunia asta. Nouă ni s-a părut foarte mișto pentru că erau pe scenă nume mari. Ne-a plăcut ideea. Am întrebat dacă este implicată vreo primărie. Ne-am dat seama că să aduci atâți artiști costă niște bani. Ni s-a psus că primăria este implicată doar cu spațiul. Mi s-a părut OK pentru că nu ai cum să te duci tu în mijlocul orașului și să cânți de nebun. Trebuie să îți dea primăria un spațiu. Când am întrebat dacă financiar este implicată vreo primărie, mi-a spus că nu. În 18 septembrie a apărut afișul. Este discuție de acum două luni. Pe afiș era trecută primăria și jos scris „organizator Arcub”. Mi s-au tăiat genunchii.

Reporter: De ce nu vrea Trooper că concerteze la evenimente organziate sau co-organizate de primării?

A.D: Din punctul meu de vedere, dacă te uiți la ce s-a întâmplat în ultimii ani în București o să îți dai seamă că Creart și Arcub sunt doar niște paravane unde se spală bani mulți, unde de-a lungul anilor au cântat doar trupe de partid, unde au cântat doar trupele casei. Sunt găști care nu au concerte în țară, dar concertează la toate evenimentele Arcub și Creart. Sunt trupe doar de București. S-au întâmplat acolo o mulțime de mișculații care au apărut deja în presă și sunt cunoscute. Numai aici găsești zile de sector care costă 700.000 de euro. Probabil că oamenii au pierdut un pic valoarea banului, dar cu 700.000 faci concert Iron Maiden. Trupele de partid sunt acelea care concertează la toate evenimentele care au loc în București, prin Arcub și Creat și dacă stai și intri pe site-ul lor ca să vezi despre ce e vorba o să vezi că mai au încă două concerte prin țară, unde reușesc să vândă 20 de bilete. Eu mă gândesc că în momentul în care, tu, ca primărie, organizezi un eveniment pentru orașul tău, ar trebui să aduci din toate ariile, artiștii care sunt pe val în acel moment și probabil niște nume mai mici pe care ți-ai dori să le promovezi tu, ca oraș pentru că sunt trupele tale. 

Rep: Care e tariful mediu pe care cântă o trupă de partid?

A.D: Cu siguranță sunt niște sume care pleacă de la trei, patru, cinci mii de euro în sus. Atenție, asta e pentru trupele mici. În momentul în care vorbim despre trupele deja consacrate care cântă la toate evenimentele Arcub, vorbim despre 10.000 – 15.000 de euro.

Rep: La București vin deja trupe. Sunt evenimente care sunt organizate privat. Chiar și în anul centenarului, este treaba primăriei să facă acest lucru?

A.D: Pot să înțeleg treaba asta cu ziua orașului. Pot să înțeleg că o zi pe an, un oraș vrea să își sărbătoarească ziua și să ofere un specatcol. Însă, se spală foarte mulți bani, în foarte multe locuri. Intențiile nu sunt deloc bune. Nu are nicio legătură cu ziua orașului. Are legătură cu câți bani reușim să mai obținem anul acesta. Nu se urmărește scopul pentru că alea se numesc zile ale orașului.

Rep: Trooper, anul acesta, cântă la evenimente sub sigla centenarului?

A.D: Nu, acesta era evenimentul sub sigla centenarului. Din fericire suntem o trupă de rock. Ne-am organizat singuri turneul pe care o să îl avem în toamnă și în iarna asta. Am supraviețuit fără să cântăm sub astfel de nebunii. Nici nu știu cum să le numesc. Cred că putem să mergem în continuare pe aceeași linie până când lucrurile o să ajungă într-un anumit normal.

Rep: Cum arată acest an centenar, până acum? 

A.D: A fost un an pe care oamenii de acolo de sus au știut să îl folosească foarte bine astfel încât să obțină foarte mulți bani. Normal că nu pot să vin să spun chestia asta cu acte în mână, dar sunt convins că s-au spălat tone de bani. Au existat spectacole la care nu au venit spectatori. S-au făcut evenimente de folclor peste tot, la ora 11 dimineața. Nu a venit nimeni. S-au luat bani mulți. S-a folosit treaba asta cu centenarul ca să se obțină, iarăși, niște bănuți. 

Rep: Care sunt motivele care determină un artist să se implice în promovare știind că, de fapt, este o promovare politică? 

A.D: Cred că se gândesc la un lucru pe termen lung. Probabil că se gândesc că au siguranța că o să câștige acel personaj pe care îl promovează și că probabil o să aibă de tras mai mult din locul acela pe termen lung, o să obțină mai multe beneficii. Nu înțeleg de ce ai vrea să fii de partea cuiva, ca artist

Rep: Voi pe scenă, transmiteți mesaje fanilor? De pildă, este acest referendum cu redefinirea familiei. La concertele voastre se va putea auzi, din gura voastră, mesaje în acet sens?

A.D: Mesajele noastre sunt în piese. Nu am vrut să mergem la concerte, pe scene și să îi punem pe oameni să scandeze împotriva PSD sau a altora. Noi avem mesajele în piese. De asta am scris „Corupția  ucide”, am reluat piesa „Nopți” a lui Vali Sterian. La noi mesajele astea sunt chiar în piese. În momentul în care cânți cu mii de oameni „Când banul iar decide, corupția ucide!”, lucrurile sunt destul de clare. Normal că atunci când a fost ceva de decupat, am decupat. De exemplu când am mers pe 11 (august) să cântâm în Tulcea, după ce pe 10 am luat gaze în față, normal că a trebuit să vorbesc despre lucrul ăsta. Oamenii trebuie să fie la curent cu tot ce se întâmplă în țară. Trăim într-o perioadă în care lumea stă foarte mult cu ochii pe televizor. 

Primăria Capitalei a alocat anul acesta câteva milioane de lei pentru organizarea de evenimente culturale, în contextul Centenarului și al Zilelor Bucureștiului și finanțează și concerte și ale manifestații organizate în țară. Contactați de RFI, reprezentanții ArCub nu au oferit încă un răspuns oficial. 
Evenimentul ”Centenar Fest” este programat pe 29-30 septembrie.