Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șef Salvamont Câmpulung Muscel: “Dacă vrei să explorezi, fă-o în siguranță!”

piatra_craiului.jpg

Masivul Piatra Craiului
Sursa imaginii: 
Facebook / public domain

“Dacă vrei să explorezi, fă-o în siguranță!” Acesta este mesajul salvamontiștilor după ce, în mai puțin de o lună, au avut loc două accidente montane mortale în Masivele Bucegi și Piatra Craiului. Ce au în comun cele două accidente? Am încercat să aflăm de la doi salvatori montani implicați direct în acțiunile de recuperare ale trupurilor celor două victime.

Cel mai recent accident a avut loc vineri, 14 septembrie, în zona Padina Lăncii - Brâul de Mijloc din Masivul Piatra Craiului, accident în urma căruia și-a pierdut viața o tânără de 28 de ani.

Un alt accident s-a produs pe Valea Țapului din Masivul Bucegi, pe 25 august și a avut ca victimă o femeie de 36 de ani.

 

Victimele aveau experiență montană. Cum s-a ajuns la aceste tragedii?

Am stat de vorbă cu salvatorii montani implicați direct în cele două acțiuni de recuperare a victimelor și i-am întrebat ce concluzii au tras ei în urma acestor accidente:

Mihai Enache, șef Salvamont Câmpulung Muscel, coordonatorul acțiunii de recuperare a victimei din Piatra Craiului: „Aș putea spune că am avut acțiune dublă de salvare pentru că am adus și victima jos și persoana care a rămas cu victima acolo. Acea persoană nu se putea descurca singură pe acel traseu. Era cu moralul la pământ, deshidratată, după patru ore de așteptat lângă victimă...”

Celelalte trei persoane din grup (n.r. grupul era format din 5 persoane) au plecat spre cabana Garofița Pietrei Craiului. Dintre acestea, una singură cunoștea traseul.

Din punctul de vedere al salvatorului montan, ar fi fost mai bine dacă ar fi coborât toți patru.

Mihai Enache, șef Salvamont Câmpulung Muscel, coordonatorul acțiunii de recuperare a victimei din Piatra Craiului (AUDIO) 

În ceea ce privește contextul în care s-a produs accidentul, Mihai Enache mai atrage atenția asupra unui fenomen: “Din câte am înțeles, victima nu era novice în ale muntelui... Aceste practici de a părăsi poteca clasică și de a găsi alte variante se întâmplă.

Dar atunci când se fac aceste lucruri se fac de obicei în maximă siguranță, trebuie să te asiguri, să mergi legat în coardă...Sunt anumite principii de bază ale alpinismului pe care dacă nu le respecți se poate întâmpla ceea ce s-a întâmplat acum.

Dacă vrei să explorezi, explorarea se face în siguranță, nu mergând ca pe bulevard. Muntele nu este un bulevard. Și de ce ți-ai risca viața pentru 5 minute cât ar dura să te legi în coardă și să te asiguri pe acele zone?

Sfatul său pentru cei care parcurg astfel de trasee: „Tot timpul parcurgerea acestor traasee nemarcate, oricât de ușoare ar fi sau în oricare punct al traseului te-ai afla (la început, la mijloc sau final) tot timpul aceste trasee trebuie să se facă în maximă siguranță. Trebuie să lăsăm mândria deoparte, chiar dacă durează mai mult, chiar dacă nu dă bine în poze pentru că vai de mine ai ajuns acolo și ești legat în coardă pe un traseu pe care l-ai parcurs de n ori sau l-au parcurs alții de nu știu câte ori, viața primează, e cea mai importantă.

În accidentul de pe Valea Țapului au fost implicate două victime: mamă și fiica. Femeia de 38 de ani și-a pierdut viața încercând să escaladeze o săritoare. Varianta mai sigură în acel punct ar fi fost ocolirea săritorii pe partea dreapta, spune Petruț Ștefan, salvatorul montan ajuns primul la locul accidentului.

Nu știu dacă s-au interesat cât de dificil este și ce experiență e necesară pentru a face o astfel de vale. Cred că le-a lipsit informația, experiența pentru o astfel de  vale, le-a lipsit și echipamentul, n-am văzut ham, n-am văzut nimic din ce le-ar fi putut ajuta…”, își amintește Ștefan Petruț de la Salvamont Bușteni (AUDIO).