Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bogdan Hossu: Angajatorii ar putea răspunde penal pentru neplata contribuțiilor sociale

sindicalist_bogdan_hossu.jpg

Liderul sindical Bogdan Hossu

Angajatorii care nu vor plăti la bugetul de stat contribuțiile sociale pe care le-au reținut de la salariat, ar putea răspunde penal, declară la RFI, Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale, Cartel Alfa. Declarația vine în urma discuțiilor avute în această seară de confederațiile sindicale cu miniștrii Muncii și Finanțelor, discuții purtate pe noua Lege a Pensiilor.

Cele două tabere au discutat, printre altele, despre creșterea punctului de pensie odată cu inflația și cu salariul mediu, dar și eliminarea pragului de cotizare pentru condiții speciale și deosebite de muncă. Cel mai probabil, va urma o nouă rundă de discuții, înainte ca proiectul să fie transmis Parlamentului spre dezbatere şi aprobare în comisiile de specialitate şi în plen. Legea se va aplica etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare.
“În actuala formă a Legii Pensiilor, a rămas ceea ce este subiectul principal din punctul nostru de vedere, așa numita penalizare a angajatului când, făcând stoparea la sursă angajatorul nu varsă către bugetul statului contribuțiile sociale. Angajatul, pe perioada respectivă, nu primește pensie.Din punctul nostru de vedere, este inadmisibilă pentru că, practic, angajatul nu poate să controleze angajatorul. Ceea ce este important ca angajament este că vor modifica de urgență Codul Fiscal la penalități care vor fi considerate ca <<penalitate penală>> să fie stoparea la sursă nevărsată către bugetul statului”, spune Bogdan Hossu. În legătură cu valoarea punctului de pensie, denumit, mai nou, punct de referință, “a rămas să fie corectat nu numai cu inflația, dar și cu salariul mediu, deci practic cu evoluția economică, a mai spus liderul Cartel Alfa. „Ceea ce au acceptat de principiu, dar rămâne să vedem textul, forma finală a legii, este ca pentru condiții speciale și deosebite de muncă, să nu mai existe un prag”, a mai spus Bogdan Hossu.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: