Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fake news în centrul Timișoarei: “Doi bărbați vor putea adopta copilul tău”. Primar: Mesaj montat fără aprobare

afis_tm.jpg

Sursa imaginii: 
www.facebook.com/coruptia.ucide

Dacă nu vii la vot, doi bărbați vor adopta copilul tău  - este parte a unui mesaj scris pe un panou montat pe un bloc din central Timișoarei. Este un mesaj de campanie, apărut cu două săptămâni înainte de referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție. Contactat de RFI, primarul Timișoarei, Nicolae Robu susține că cel mai probabil panoul a fost pus acolo fără aprobare. 

 

Au existat discuții de principiu cu cei de la Coaliția pentru Familie, însă edilul admite că nu s-au concretizat încă pentru că nu sunt foarte clare prevederile legale în astfel de situații. În ultimă instanță însă, răspunderea aparține celui care promovează astfel de mesaje, afirmă Nicolae Robu: 

Nicolae Robu: (…) Nu se pot pune niciun fel de material fără aprobarea Primăriei. 

Rep.: În acest caz a venit cineva să vă solicite aprobare?

N.R.: Nu am știre. Nu cred, nu cred. Cel mai probabil sunt puse fără aprobare. 

Rep.: Există oameni în Primărie care controlează astfel de situații?

N.R.: Sigur. Poliția locală.

Rep.: Deci la acest moment dvs. nu aveți cunoștință ca cineva de la Coaliția pentru Familie sau altă organizație să vă fi solicitat aprobare pentru astfel de afișe.

N.R.: O discuție de principiu a fost. Dacă se dau aprobări pentru a se pune materiale de tip outdoor. Le-am răspuns că încă nu știu cum este legea. Ce se permite, ce nu se permite. Și că la momentul la care vom ști, desigur pe bază de solicitări scrise, vom da aprobări scrise

Rep.: Dar dacă cineva vrea să facă un contract cu o asociație de proprietari și să pună pe un bloc un afiș…

N.R.: Nu poate pune fără aprobare, pentru că este publicitate. Desigur, contractul se face cu asociația de proprietari. Însă trebuie să existe aprobare.

Rep.: Mai departe, cine analizează conținutul unui afiș? Dacă vin la dvs și zic vreau atâta spațiu pentru un afiș…mă veți întreba automat și ce vreau  să scriu pe acel afiș?

N.R.: Se prezintă și ce se scrie, dar nu se face cenzură decât dacă sunt material rasiste, xenofobe, anti-semite….chiar împotriva unor minorități de orice fel. Este răspunderea celui care le face.

Rep.: Dacă sunt fake-news? De exemplu Dacă nu vii la vot, doi bărbați vor adopta copilul tău.

N.R.: Este răspunderea celui care face asta. Nu putem cenzura. Noi putem doar atât: să verificăm legalitatea. Și să putem să ne exprimăm un punct de vedere. Eu cred că este deplasat un astfel de mesaj. Dar răspunderea îi aparține celui care îl promovează. 

Ascultă AICI interviul integral: