Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Calendarul lui Stalin sau atunci când februarie avea 30 de zile

stalin_icoana.jpg

În anii 1930 Biserica Ortodoxă rusă a introdus portretul lui Stalin în icoane...
Image source: 
http://observers.france24.com

Una dintre preocupările dictatorului sovietic Stalin a fost aceea de a remodela complet reperele mentale ale oamenilor. De aceea, el a dorit să introducă un nou calendar, care să înlocuiască sărbătorile religioase cu sărbătorile proletariatului sovietic. Tentativa a fost un eșec, însă, vreme de doi ani, în URSS, luna februarie a avut 30 de zile.

În data de 24 septembrie 1929, dictatorul sovietic Stalin decidea introducerea unui nou calendar, pe care l-a numit calendar reformat. Noul calendar a intrat în vigoare în data de 1 octombrie 1929 și, potrivit lui Stalin, ar fi fost mai potrivit noilor realități sociale din Uniunea Sovietică. Practic, scopul principal al reformei calendaristice era eliminarea sărbătorilor religioase și înlocuirea lor cu niște sărbători ale comunismului.

Astfel, în calendarul sovietic, săptămânile urmau să aibă doar cinci zile. Fiecare lună ar fi urmat să aibă câte 30 de zile, iar restul de 5 sau 6 zile, dacă anul era bisect sau nu, urmau să fie intercalate, câte una sau câte două, între anumite luni. Noul calendar a fost în uz în anii 1930 și 1931, ani în care, în mod oficial, în Uniunea Sovietică, luna februarie a avut 30 de zile.

Însă tentativa de a introduce noul calendar, care era prezentat drept unul științific, nu a avut succes. După anul 1931, sovieticii au anunțat că vor trece la o săptămână de șase zile, iar până în 1940 ar fi urmat să revină la săptămâna de șapte zile. Chiar și în perioada în care calendarul lui Stalin era în vigoare, rușii au continuat să folosească vechiul calendar. Chiar și Pravda, organul de presă al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, a continuat să folosească vechiul calendar gregorian, pentru că avea ediții distribuite la nivel internațional, iar calendarul lui Stalin i-ar fi derutat pe cititori.

Mai mult, sovieticii au permis ulterior și celebrarea sărbătorilor religioase, după ce URSS a intrat în Cel de-al Doilea Război Mondial. În fața invaziei germane, Stalin a restabilit ierarhia canonică a Bisericii Ortodoxe Ruse, pe care însă a infiltrat-o cu numeroși agenți KGB. Biserica era văzută de către dictatorul comunist drept un element de mobilizare pentru cei care erau trimiși să lupte pe front contra naziștilor. Drept urmare, Biserica Ortodoxă Rusă a inclus portretul lui Stalin în calendarele religioase care au început din nou să fie distribuite credincioșilor.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 24 septembrie 2018