Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Soluţia suedeză, propusă de un ONG pentru „drumul morţii”, E85

solutie_suedeza_ong_e85.jpg

Soluţie suedeză pentru E85 (Sursa foto: Facebook/Asociaţia Pro Infrastructură)
Soluţie suedeză pentru E85 (Sursa foto: Facebook/Asociaţia Pro Infrastructură)

O organizaţie neguvernamentală propune “soluţia suedeză” pentru a reduce numărul de accidente rutiere de pe Drumul European 85, care leagă Bucureştiul de Moldova.

Potrivit Asociaţiei Pro Infrastructură, drumul E85 este un veritabil drum al morţii şi ar trebui transformat într-un drum 2+1 alternativ. Asta înseamnă că ar avea în total trei benzi de circulaţie, iar banda din mijloc ar fi folosită pentru depăşire, alternativ, la fiecare doi kilometri, în funcţie de situaţia din teren.

ONG-ul amintit face această recomandare, după ce şase oameni au murit în doar 24 de ore în accidente rutiere pe DN2.

Vicepreşedintele asociaţiei Ionuţ Ciurea explică la RFI ce ar rezolva soluţia suedeză: “Este o soluţie care are o siguranţă mult-mult sporită. Acest standard, foarte-foarte important de înţeles, are inclusă această separaţie de sensuri. Dacă se întâmplă acolo un accident, o pană, alternanţa este undeva la 1,2-1,5 până la 3 kilometri, deci hai să spunem rotund, din 2 în 2 kilometri se schimbă, asta înseamnă 2+1 alternativ, când două benzi pe un sens, când două benzi pe celălalt. Dacă se întâmplă ceva acolo unde este o singură bandă, acea bandă este suficient de lată, astfel încât vehiculele să poată, bineînţeles la viteze foarte mici, s-o ia pe lângă vehiculul care staţionează”.