Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambasadoarea Michele Ramis: Franța va reforma învățământul medical

michele-ramis.jpg

Ambasadoarea Franței în România, Excelența sa, doamna Michèle Ramis
Ambasadoarea Franței în România, Excelența sa, doamna Michèle Ramis
Image source: 
nineoclock.ro

Clujul este unul dintre cele mai puternice bastioane ale francofoniei universitare. Comunitatea de studenți francofoni din Cluj numără mii de persoane. Mulți dintre aceștia sunt studenți francezi, care au venit pentru a studia diferite specializări din domeniul medical. În fiecare an, ”bobocii” veniți din Franța sunt întâmpinați de colegii mai mari, care îi ajută să se integreze în Cluj, oraș care găzduiește cea mai numeroase comunitate academică franceză din această parte a Europei. La întâlnirea studenților din acest an a participat și ambasadoarea Franței în România, Michele Ramis. 

La Cluj-Napoca învață peste 1.000 de studenți francezi. Cei mai numeroși dintre ei sunt înmatriculați la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” și la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Aceste universități au dezvoltat linii de studiu în limbile franceză și engleză pentru studenții internaționali. Tinerii francezi au ales Clujul pentru că aici au parte de o educație de calitate, spune ambasadoarea Franței în România, Michele Ramis.

”La Cluj există un pol universitar foarte important mai ales pentru studiile de medicină, medicină generală, farmacie şi stomatologie şi iată de ce Clujul atrage studenţii francezi, lucru de care suntem foarte bucuroşi. După cum ştiţi în Uniunea Europeană există un sistem de echivalare a studiilor prin urmare studenţii care îşi fac studiile într-o universitate din Uniunea Europeană pot să exerseze în altă ţară euopeană”, a spus Michele Ramis. 

Ambasadoarea Franței în România a mai precizat că autoritățile de la Paris au decis să reformeze sistemul de învățământ medical și să elimine limitarea artificială a numărului de studenți în acest domeniu.

”Franţa se află acum într-un proces de reformă a studiilor medicale şi acest lucru se întâmplă pentru că sistemul de studii medicale nu mai era adaptat realităţii de astăzi. Această limitare artificială a numărului de studenţi a dus de-a lungul anilor la această tendinţă a anumitor studenţi de a-şi face studiile în alte ţări aşa cum este România. Şi aceşti studenţi, în acest fel, au putut să beneficieze de studii de foarte bună calitate în străinătate pentru ca apoi să se întoarcă în Franţa şi să exerseze în bune condiţii”, a mai spus ambasadoarea Michele Ramis.

Însă există experți în educație care cred că interesul tinerilor francezi pentru studiile oferite de universitățile clujene va rămâne ridicat și după reformarea învățământului medical din Franța. În primul rând, taxele universitare și costul vieții în Cluj-Napoca sunt mai scăzute decât în alte centre universitare francofone din Europa. Apoi, Clujul este considerat drept un oraș sigur și care, totodată, oferă studenților posibilitatea de a îmbina studiul cu distracția. În al treilea rând, diplomele eliberate de universitățile românești sunt recunoscute de toate țările Uniunii Europene, astfel că absolvenții universităților românești își pot exercita profesia fără nici o restricție. 

Ascultă AICI corespondența de la Cluj