Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dezastru umanitar după tsunamiul devastator din Indonezia

tsunami_afp.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Cel puţin 384 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului cu magnitudinea 7,5, urmat de un tsunami cu valuri de până la doi metri, care a afectat vineri Insula Sulawesi din centrul Indoneziei, scrie Reuters. De asemenea, peste 350 de oameni au fost răniţi.

Replici puternice ale seismului cu magnitudinea de 7,5 s-au produs sâmbătă dimineaţă în oraşul de coastă, după valuri de până la trei metri înălţime. "Numeroase cadavre au fost găsite de-a lungul ţărmului din cauza tsunami-ului", a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei indoneziene de gestionare a catastrofelor. Cel puţin 48 de persoane au fost ucise şi se aşteaptă ca numărul morţilor să crească, a spus Nugroho. Potrivit acestuia, mii de case, spitale, mall-uri şi hoteluri s-au prăbuşit, iar un pod a fost spulberat. Au fost găsite victime prinse între ruinele clădirilor prăbuşite, iar peste 350 de persoane au fost rănite. Zeci de persoane rănite au fost tratate în corturi improvizate amenajate în aer liber, potrivit unor imagini difuzate de televiziuni. "Corpurile victimelor au fost găsite în mai multe locuri, pentru că au fost lovite de molozul clădirilor care se prăbuşeau sau au fost smulse de tsunami", a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale pentru gestionarea dezastrelor.Cutremurul şi tsunami-ul au cauzat întreruperea energiei, care a redus comunicaţiile în jurul oraşului Palu. Sâmbătă, autorităţile încă aveau dificultăţi în coordonarea eforturilor de salvare.

Seismul a afectat centrul Insulei Sulawwesi cu puţin înainte de ora locală 18.00 (13.00, ora României), la o adâncime mică, de zece kilometri, la câteva ore după un prim cutremur, mai slab în intensitate, care a ucis cel puţin o persoană în aceeaşi regiune. Epicentrul său s-a situat la 78 de kilometri nord de Palu, capitala provinciei din centrul Insulei Sulawesi, şi a fost resimţit până în sud, la Makassar, capitala insulei. Seismul a fost resimţit şi pe insula vecină, Kalimantan, la Samarinda, de cealaltă parte a Strâmtorii Makassar. Pe 16 decembrie 2004, Indonezia a fost lovită de o serie de seisme devastatoare, între care unul cu magnitudinea de 9,1, pe Insula Sumatra. Acest cutremur a creat un vast tsunami, care a ucis 220.000 de persoane în regiune, dintre care 168.000 în Indonezia.