Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Georgiana Iorgulescu (CRJ): Nici măcar comuniştii nu s-au atins de definiţia familiei

Georgiana Iorgulescu: Noi nu mergem la referendum

Referendumul pentru familie este inutil. La această concluzie a ajuns Centrul de Resurse Juridice (CRJ), care precizează că în realitate consultarea populară din 6 şi 7 octombrie pentru redefinirea familiei în Constituţie nu va avea efecte juridice. Organizaţia neguvernamentală atrage atenţia că la nivel de principiu, în orice democraţie, drepturile unei minorităţi nu se supun referendumului.

Directoarea executivă a CRJ, Georgiana Iorgulescu, spune la RFI că referendumul pentru familie “este inutil din două perspective. O dată pentru că avem un Cod Civil, cu un articol care statuează căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, articol care este constituţional, prin urmare îşi produce efectele, aşa încât revizuirea Constituţiei este absolut inutilă şi cu o cheltuială extrem de mare. Un alt argument este ce spune CCR, că prin înlocuirea sintagmei “între soţi” cu “între un bărbat şi o femeie” se realizează doar o precizare în privinţa exercitării dreptului la căsătorie, aceasta fiind chiar semnificaţia originară a textului, ne spune CCR”.

“M-am uitat la cei care au scris Constituţia în ’90 şi ulterior în 2003. N-au simţit nevoia să schimbe sintagma în femeie şi bărbat, pentru simplul motiv că ea, Constituţia, se adresează cetăţenilor României, nu face vreo deosebire legată de identitatea de gen”, observă Georgiana Iorgulescu.

 

“Parlamentul putea să oprească această cheltuială enormă de bani”

 

Directoarea executivă a CRJ critică atitudinea Parlamentului în chestiunea referendumului pentru familie: “Tristeţea mea intervine nu de la iniţiativa cetăţenească, cetăţenii, sigur că da, pot să decidă că vor să se revizuiască Constituţia din orice punct de vedere. Tristeţea mea vine de la conduita Parlamentului, care putea să oprească această cheltuială enormă de bani pentru ceva ce este oricum statuat”.

Ea consideră că “pe fond, ne întoarcem în Evul Mediu. În nici o ţară civilizată, drepturile unei minorităţi, oricare ar fi ea, nu se supun referendumului, pentru că în mod natural, majoritatea va hotărî împotrivă. Îmi imaginez că dacă cineva ar porni un referendum pentru introducerea pedepsei cu moartea, este foarte posibil ca acesta să treacă”.

Georgiana Iorgulescu atrage atenţia că nici măcar comuniştii nu s-au atins de definiţia familiei: “Ajungem într-o situaţie nemaiîntâlnită nici pe vremea comunismului. Dintotdeauna, căsătoria a fost între soţi. Mai mult, Codul Familiei, cel comunist, nu făcea nici acolo referire explicită la bărbat şi femeie. Iată că noul Cod Civil, acesta nou votat, conţine această interdicţie, nu interdicţie, specificare mai degrabă, bărbat şi femeie, adică noi mergem din ce în ce mai prost vizavi de drepturile minorităţilor”.

 
Georgiana Iorgulescu, despre referendumul pentru familie