
Social
Statutul României în cadrul Agenției Spațiale Europene, pus sub semnul întrebării
eesa.png

”De la 1 iulie 2012, România și-a pierdut dreptul de vot în cadrul Agenției Spațiale Europene. Peste 80% din contribuția națională a României se întoarce în România pentru finanțarea unor proiecte câștigate pe bază de competițșie de către universități, institute de cercetare, Agenția Spațială Română, care este o instituție redutabilă în domeniu și, nota bene, de industria IT. Toate aceste proiecte sunt blocate, în sensul în care nu se semnează contractele de finanțare din cauza neplății contribuției.
În anul 2017 avem o restanță a contribuției de 22,8 milioane de euro , iar în 2018 de 34,5 milioane de euro. Ministerul cercetării face eforturi, pe care le apreciez, pentru a obține sumele necesare din partea Ministerului Finanțelor. Însă această dinamică excesivă din cadrul Ministerului Cercetării, ca și a Ministerului Educației, face ca, dat interimatul la aceste ministere, să nu poată fi persoane care să explice situația la nivelul guvernului. Pentru că sunt convins că s-ar găsi soluții. Știu că există discuții pentru plata unei părți din această restanță, de puțin peste 10 milioane de euro, în cursul acestui an.
În privința CERN, lucrurile nu sunt chiar atât de grave, întrucât aici restanțele sunt mai mici, puțin peste 2 milioane de euro. Deci încă nu se pune problema pierderii unor drepturi câștigate de România cu greu și cu multă muncă”, a explicat Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educației.