Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Biserica Evanghelică: Un referendum iniţiat de o putere dictatorială nu poate fi susţinut

Un referendum iniţiat de o putere care încalcă valorile democratice şi de demnitate umană cele mai elementare nu poate fi susţinut, transmite Biserica Evanghelică, prima care decide astfel să nu susțină consultarea populară ce privește redefinirea familiei în Constituție. Chiar și așa, Biserica Evanghelică lasă la latitudinea fiecăruia să decidă dacă va participa sau nu la referendum. Recent și Biserica Ortodoxă s-a poziționat în perspectiva consultării din 6 și 7 ocotmbrie: BOR a transmis că nu se implică în organizare la nivel instituțional, dar că susține acest proiect. 

Biserica Evanghelică își transmite mesajul sub forma unui cuvânt și nu a unui apel. Nu este și nici nu va exista o poziție oficială, transmit reprezentanții instituției religioase,  pentru că forul supreme, Sinodul, se întrunește abia în luna noiembrie. Chiar și așa, Biserica Evanghelică descrie căsătoria dintre un bărbat și o femeie drept o rânduială sfântă ce trebuie respectată și cinstită, temelia unei societăți creștine.

Mai departe însă, Prezidiul B.E.C.A.R. găsește și motive negative care pun sub dubiu acest referendum. Iar mesajul Bisericii Evanghelice în acest sens este cât se poate de dur și sugerează clar că referendumul ar fi de fapt un pretext pentru atingerea altor scopuri, în principal politice: 

Căsătoria nu este contestată şi nu trebuie apărată. Nici chiar referendumul nu va aduce vreo modificare substanțială. Căsătoria este şi rămâne ancorată în Codul Civil. Majoritatea parlamentară şi Guvernul atrag atenţia asupra unei teme de formă. Scopul este de a distrage atenţia de la propria corupţie, violarea a justiţiei, a nepotismului, ostilităţii faţă de UE şi democraţie. Face abuz de buna credinţă a  populației României pentru a se prezenta drept mântuitorii şi salvatorii credincioşiei şi prosperităţii ţării. Polarizează şi politizează o iniţiativă creştină pentru a discredita adversarii politici. (…)Un referendum care este iniţiat de o putere dictatorială şi distructivă şi care încalcă valorile democratice şi de demnitate umană cele mai elementare, nu poate fi susţinut -  se arată în cuvântul Bisericii Evanghelice. 
Sub semnul libertăţii evanghelice şi în anul libertăţii evanghelice, fiecare este liber după buna credinţă şi conştiinţă să participe sau nu la referendum – își încheie mesajul episcopul Reinhart Guib. 

Recent și Biserica Ortodoxă a transmis clarificări, pe fundalul unor critici apărute în spațiul public, după ce mai mulți preoți au fost înregistrați când își îndemnau enoriașii să meargă la referendum. Patriarhia Română nu a făcut vreun demers instituționalizat, oficial prin care să încurajeze participarea la referendum, însă susține demersul, a explicat la RFI Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei:

Nu există o circulară oferită de Patriarhia Română către eparhii. Toți preoții gândesc în mod creștin în legătură cu familia. Acest sprijin al Bisericii pentru referendum este un sprijin care se manifestă în mod esențial la nivelul discursului public. Adică în predicile lor preoții au libertatea să vorbească despre referendum, să explice în primul rând ce însemană acest referendum, pentru a limpezi orice neclaritate în legătură cu finalitatea lui. (...) Scopul lui ultim este limpezirea noțiunii de căsătorie, nu rededefinirea familiei. 

Coaliția pentru Familie a inițiat strângerea de semnături pentru referendumul din 6 și 7 ocotmbrie, prin care se propune modificarea articolului din Constituție, în sensul în care familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi.

Și-au dat acceptul în jur de trei milioane de persoane, în condițiile în care reprezentanții Coaliției susțin că apără binele copiilor de intruziunea unei ideologii radicale, care ar vrea să îi învețe că, citez, naturalul și firescul sunt doar expresia unei așa zise prejudecăți. Pentru a fi validat referendumul, este nevoie de participarea a cel puțin 30% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale, respectiv de peste 5,6 milioane de voturi exprimate.