Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expert Forum despre schimbarea regulilor referendumului: Există risc de fraudă

vot.jpg

Image source: 
pixabay.com

În spațiul public au apărut noi îngrijorări referitoare la posibile fraude la referendumul din 6-7 octombrie,  mai ales că o ordonanță recentă a guvernului prevede că prezența la vot nu mai trebuie să coincidă cu numărul buletinelor lăsate în urne. Cu alte cuvinte, o secție poate raporta că au votat 100 de persoane, dar că numărul celor care s-au prezentat a fost mult mai mare. Este cu atât mai relevant cu cât referendumul este  valabil dacă participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Prin modificarea felului în care se raportează prezența se creează premisele fraudării referendumului, afirmă, la RFI , Septimius Pârvu, de la Experforum: 

S.P.: Cred că avem două interpretări: una mai inocentă și una mai puțin inocentă. În logica referendumurilor anterioare numărul trebuia să fie egal. Pentru că nu ai altă opțiune în legislația pentru referendum. Adică ori votezi DA, NU, ori votul este nul. Una dintre interpretări, cea inocentă, e că poate unele persoane pleacă cu buletinul de vot și-atunci nu îți mai dă numărul acela. Dar pe de altă parte e treaba membrilor Biroului Electoral să se asigure că nu pleacă nimeni cu un buletin de vot din secție. Deci nu cred că ar trebui o ordonanță de urgență să modificăm un proces verbal pentru un motiv ca acesta. Partea mai puțin plăcută și credem că aici este un mare risc este aceea că există riscul ca în dreptul unor alegători să apară semnături deși aceștia nu se duc la vot și evident că atunci numărul ar crește. 

Rep.: Cât de mare este acest risc de fraudare, în ideea în care totuși nu poți să vii ca Birou Electoral Central la sfârșit și să spui că a fost o participare de cinci milioane și au votat doar patru milioane. La ce scară ar putea fi această fraudă?

S.P.: Avem mai multe probleme care sunt legate. Nu avem acel sistem electronic, să vedem exact cine a votat, când a votat. Pentru că prin sistemul electronic se scanează cartea de identitate și ai în timp real o evidență. Practic acum se va vota  foarte mult pe liste suplimentare. O persoană poate să voteze de mai multe ori, pentru că nu există un mecansim să verifici de câte ori a votat în ziua respectivă persoana. (...) Se creează cu siguranță un sol fertil (pentru fraudare). Pentru că atâta timp cât poți să interpretezi legea cum dorești, evident că dacă nu ești o persoană de bună credință, cred că există riscul de fraudă. 

Ascultă AICI interviul integral: