
Social
Sezonul Franța România - Dincolo de stereotipii
afis1_001.jpg

Un Sezon Franța-România „inclusiv şi provocator" a spus Teodor Meleșcanu, Ministrul român al Afacerilor Externe, „departe de clişee" - l-a descris Pierre Buhler, președintele Institutului Francez de la Paris, „pentru toate publicurile", crede Andrei Țărnea, comisarul român al Sezonului România-Franța, „dar mai ales pentru tineri", a punctat Jean-Jacques Garnier, comisarul francez al operațiunii. Tocmai de aceea, personajele care apar pe afișe sunt stereotipurile cunoscute de români și francezi, dar reinterpretate într-o manieră modernă. România nu înseamnă doar un ansamblu popular, iar Franța s-a schimbat ceva după Napoleon și Edith Piaf, vorba unuia dintre oficialii francezi prezenți ieri.
300 de proiecte culturale, științifice, educaționale sau economice vor avea parte în 80 de localități franceze și 30 de orașe românești. În Franța vor fi inaugurate 4 expoziții românești la centrul Georges Pompidou din Paris și va avea loc un concert al Orchestrei Romane pentru tineret cu participarea pianistului Radu Lupu. Teatru, artă contemporană, un Festival al cinematografului romanesc, dar și un Bal al vampirului se organizează în Franța. Sunt vizați în primul rând tinerii care nu știu foarte multe despre cele două țări, fără a neglija nici publicul apropiat de relația România-Franța, după cum spune ministrul Român al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu.
Pierre Buhler, președintele Institutului Francez de la Paris este oficialul care a punctat foarte inspirat faptul că așa cum România nu înseamnă doar Dracula, nici Franța nu mai este cea de pe timpul lui Napoleon, figura franceză cea mai cunoscută în România. Francezii își vor inaugura prezența în România printr-un Festival de Lumini la București și o seară dedicată muzicii electronice în Club Control. Franța e invitata specială a Săptămânii Modei la București, dar și la Salonul Bookfest. Nou și vechi, modern și tradițional, subliniază și Pierre Buhler.
„Țara dumneavostră este în plină pregătire a Centenarului Marii Uniri și, o lună după aceea, va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene. România va avea, așadar, o mare vizibilitate. Am ales astfel un moment foarte bun pentru a lansa la Paris un program de 8 luni de activități culturale, economice, universitare de o amploare fără precedent. Nu mai revin eu asupra intimității româno-franceze creată de un secol și jumătate de cooperare. În Franța știm ceea ce datorăm celor care uneori au venit de departe pentru a face parte din cultura franceză și știm ce datorează cultura franceză unor artiști români precum Brâncuși, Eugen Ionescu sau Tristan Țara”, a spus Pierre Buhler.
Și ca mixul să fie complet, Sezonul va avea și o caravană gastronomică formată din tineri chefi români și francezi care vor încerca să pună împreună ingrediente și tradiții din ambele țări așa încât cele 8 luni să fie cât mai gustoase.