
Social
Referendum pentru redefinirea familiei: 19 milioane de români, așteptați la urne
alegeri.jpg

ACTUALIZARE 10: Până la ora 21,00, au votat la referendumul pentru redefinirea familiei 5,72 % dintre alegători, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central.
ACTUALIZARE 9: Au fost semnalate mai multe nereguli la secții de vot din țară, dar și din străinătate. Cele mai importante probleme sunt ”slaba pregătire a organizatorilor, înlocuirea pe ultima sută de metri a președinților de secții de vot, continuarea campaniei și votul cu urna mobilă”, declară la RFI Septimius Pârvu, de la Expert Forum:
ACTUALIZARE 8: Prezenta la vot la referendumul de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei era de 3,78%, numărul votanţilor fiind de 692.002 la ora 16.00, potrivit datelor transmise de Biroul Electoral Central (BEC).
ACTUALIZARE 7: Biroul Electoral Central anunță că, în primele 6 ore de la deschiderea urnelor, în intervalul orar 7.00-13.00, doar 2,54 % dintre persoanele cu drept de vot s-au prezentat la urne. E vorba mai exact de aproape 465.000 de persoane.
ACTUALIZARE 6: Douăsprezece sesizări de posibile infracţiuni sau contravenţii în legătură cu desfăşurarea referendumului pentru redefinirea familiei în Constituţie au fost înregistrate sâmbătă, de la începerea procedurii de votare, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI), precizând că trei dintre acestea nu au fost confirmate. În judeţul Prahova, o persoană a votat de două ori la două secţii de votare diferite pentru că şi-a dat seama că prima dată nu a votat aşa cum şi-a dorit.
ACTUALIZARE 5: Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a votat, sâmbătă, la Sibiu, "pentru familia dintre un bărbat şi o femeie", susţinând că este un vot pentru normalitate, în spatele căruia stau peste 3,5 milioane de semnături pe care le-a strâns Biserica. "Cu siguranţă românii nu sunt de acord cu adopţia copiilor de către persoanele homosexuale şi cu căsătoria cuplurilor homosexuale", a afirmat Trif.
ACTUALIZARE 4: Liderul PSD, Liviu Dragnea, a votat sâmbătă la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţiei, spunând că votul său a fost dat pentru ceea ce solicită milioane de români şi pentru ceea ce „ne defineşte ca societate şi naţiune”. Doi membri ai comisiei au refuzat să dea mâna cu el, la fel ca în cazul fostului preşedinte Traian Băsescu.
ACTUALIZARE 3: Biroul Electoral Central anunță că, în primele 3 ore de la deschiderea urnelor, în intervalul orar 7.00-10.00, doar 0,97% la sută dintre persoanele cu drept de vot s-au prezentat la vot. E vorba mai exact de 177.941 de votanți din totalul de aproape 19 milioane.
Cea mai mare prezenţă a fost în judeţele Bihor -1,61 %, Caraş-Severin - 1,35 %, Dâmboviţa - 1,35 %, Olt - 1,31 % şi Mehedinţi - 1,24 %.
Cea mai scăzută prezenţă s-a întegistrat în Harghita - 0,34 %, Covasna - 0,47 %, Satu Mare - 0,64 %, Mureş - 0,67 % şi Maramureş - 0,67 %.
În Bucureşti au votat 0,85 % dintre cei 1.790.383 alegători înscrişi pe liste, respectiv 15.242. În plus, au votat 1.604 de persoane pe listele suplimentare.
3.346 de persoane au votat până la ora 10.00 în secţiile din străinătate.
ACTUALIZARE 2: ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a votat la o secţie din Craiova. „Sper din toată inima să avem peste 6 milioane de persoane care se vor prezenta la vot, pentru a spune <<Da>> sau <<Nu>>, în funcţie de ceea ce cred. Este un referendum obligatoriu, faţă de altele de până acum care au fost doar consultative. (…) Nu ştiu care va fi rezultatul, pot doar să-l intuiesc şi sper din toată inima că am votat pentru rezultatul pe care îl aşteaptă cei mai mulţi români”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.
ACTUALIZARE 1: Premierul Viorica Dăncilă a votat la o secție din Capitală, unde a precizat că, în opinia sa, fiecare român are datoria să se exprime în legătură cu temele importante pentru societate.
.................................................
Întrebarea la care sunt chemaţi să răspundă alegătorii este: "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?". Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat în 11 septembrie proiectul legislativ care îşi propune revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent. “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, se arată în propunerea de modificare a art. 48 alin. (1) din Constituţia României.
Pentru referendum au fost tipărite peste 21 de milioane de buletine de vot şi au fost amenajate aproape 19.000 de secţii de votare. Numărul total de secţii de votare organizate în străinătate este de 378.
Secţiile de votare vor fi deschise sâmbătă şi duminică între orele 7.00 şi 21.00.
Cetăţenii vor vota la secţia de votare unde sunt arondaţi, conform listelor electorale permanente. Cei care în ziua referendumului se află într-o altă localitate decât cea în care sunt înscrişi în lista electorală pot vota în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscrişi într-o listă suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate.