Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


LIVE TEXT Referendum, ziua a doua: Interes redus și incidente la vot

referendum_familie_grupuri_ura.jpg

Familia, la un pas de a fi redefinită în Constituţie
Familia, la un pas de a fi redefinită în Constituţie

Votul la referendumul pentru redefinirea fimiliei în Constituție a fost reluat duminică fără incidente majore, susține Ministerul Afacerilor Interne. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Monica Dajbog, nici sâmbătă nu au fost înregistrate evenimente deosebite. Totuși, au fost raportate mai multe nereguli semnalate atât de autorități, cât și de observatori independenți.

ACTUALIZARE 16: Expert Forum: Pe măsură ce ne apropiem de finalul ultimei zile de votare, crește numărul sesizărilor primite la call-center vizavi de suspiciuni de turism electoral, presiune pe alegători, campanie în ziua votării plus alte incidente izolate în unele secții. Ne așteptăm ca numărul acestui tip de neregulile să se înmulțească odată apropierea orei 21

ACTUALIZARE 15:  BEC:18,87% prezență la vot la ora 19.00 

ACTUALIZARE 14:  Prezența la vot în diaspora: 13,02% 

ACTUALIZARE 13:  A votat și președintele Klaus Iohannis, în jurul orei 19.30. După ce și-a exprimat opțiunea, șeful statului nu a făcut declarații 

ACTUALIZARE 12: BEC: 15,21% prezența la urne, la nivel național, la ora 16.00

 

ACTUALIZARE 11: Coaliţia pentru familie - Comitetul de iniţiativă pentru modificarea Constituţiei în sensul redefinirii familiei acuză boicotul generalizat al partidelor politice care au votat în Parlament legea de revizuire, precum şi "maniera superficială şi neprofesionistă în care referendumul a fost organizat", publicului nefiindu-i comunicate "nici măcar date elementare privitoare la obiectul referendumului".

ACTUALIZARE 10: Patriarhul Daniel a reamintit credincioşilor, în cuvântul de la finalul Liturghiei oficiată duminică în Catedrala Patriarhală, importanţa exprimării votului la referendumul pentru familie, transmiţându-le: „Cei care nu aţi fost până acum la vot vă rugăm să mergeţi ca să nu fie prea târziu”. 

„Vă îndemnăm să mergeţi la vot şi să aveţi această onoare, să arătaţi libertatea şi dreptul acesta, să primiţi binecuvântarea lui Dumnezeu pentru toată lucrarea cea bună. Să trăiţi întru mulţi ani!”, a spus el.

ACTUALIZARE 9: Mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan, s-a prezentat, duminică, la secţia de votare, dar nu înainte de a-i îndemna pe enoriaşi să participe la referendum, la finalul slujbei oficiate la Catedrala Mitropolitană. El a spus că a mers la vot pentru a-şi cinsti părinţii.

ACTUALIZARE 8: Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, spune că speră ca şi preşedintele Klaus Iohannis să voteze în final la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie, pentru că votul este democratic. „Cred că acea sintagmă "votul este expresia democraţiei" nu ar trebui să fie goală de conţinut. Îmi exprim speranţa că până la sfârşitul zilei şi preşedintele să-şi exprime opţiunea în ceea ce priveşte acest referendum”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, la ieşirea din secţia de vot.

ACTUALIZARE 7: Biroul Electoral Central a transmis date noi privind prezența la urne în cadrul referendumului de redefinire a Constituției. Astfel, la ora 13.00, prezența la vot era de 11,67%, numărul votanţilor fiind de aproape 2.135.000.

ACTUALIZARE 6: Un număr de 16 sesizări privind nereguli la vot au fost făcute până la această oră (14.00) în legătură cu desfăşurarea referendumului pentru redefinirea familiei în Constituţie, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), care precizează că s-a semnalat că în judeţul Bacău sunt urne de vot care nu sunt sigilate corect. De asemenea, peste 500 de persoane aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv au votat, până duminică, prin intermediul urnei speciale.

ACTUALIZARE 5: Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa au participat, duminică, la slujba de la Biserica Romano-Catolică "Sfânta Treime" din Sibiu. Şeful statului nu a anunţat dacă va merge la vot de referendum.

ACTUALIZARE 450.043 de persoane au votat până duminică la ora 10.00 în secţiile din străinătate.

ACTUALIZARE 3: BEC: Cea mai mare prezenţă a fost în judeţele Dâmboviţa - 11,30%, Bihor  -10,39 %, Dolj - 9,71%, Olt - 9,66%, Mehedinţi - 9,45%, Caraş-Severin - 9,02 %.

Cea mai scăzută prezenţă s-a înregistrat în Harghita - 2,96%, Covasna - 2,88 %, Satu Mare - 4,48 %, Maramureş - 4,87 %, Mureş - 5,29%.

În Bucureşti au votat 7,31% dintre cei 1.790.383 alegători înscrişi pe liste, respectiv 130.989.

ACTUALIZARE 2: BEC: Au fost 1.137.243 de votanţi pe listele permanente, 162.067 pe liste suplimentare şi 25.332 de votanţi cu urna mobilă.

ACTUALIZARE 1: Prezența la vot era de 7,24% la sută, numărul votanţilor fiind de 1.324.642 la ora 10.00, duminică, în cea de a doua zi a referendumului de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei, potrivit datelor transmise de Biroul Electoral Central (BEC). Sâmbătă, la închiderea urnelor, prezenţa a fost de 5,72%.

..................................................................

În prima zi a referendumului, au fost înregistrate 29 de sesizări de contravenţii şi infracţiuni, dintre care patru nu au fost confirmate, iar restul fiind soluţionate sau în curs de soluţionare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, care susține încă că evenimentele nu au perturbat grav procesul de votare. Pentru cinci fapte contravenţionale poliţiştii au dat amenzi în valoare totală de 6.100 de lei.

O angajată a unei primării din judeţul Dolj a votat sâmbătă, la referendumul pentru modificarea definiţiei familiei în Constituţie, în numele a 17 persoane, în timp ce în Giurgiu, primarul unei localităţi i-ar fi îndemnat pe participanţii la o cununie civilă să meargă la vot, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

De asemenea, în judeţul Gorj, doi membri ai unei secţii de votare au plecat cu urna specială, fără a fi însoţiţi de efective MAI.

În judeţul Cluj, o persoană bolnavă psihic a fost ajutată să voteze de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, iar la ieşire s-ar fi întâlnit cu primarul localităţii care i-ar fi dat bani.

Ascultă:Purtătoarea de cuvânt a MAI, Monica Dajbog, a amintit şi pedepsele pentru infracţiunile de orice fel de la vot. Astfel, refuzul persoanelor de a se conforma dispoziţiilor biroului electoral se pedepseşte cu până la 1.000 de lei amendă. De asemenea, împiedicarea unei persoane de a vota la referendum se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. La fel, şi în cazul coruperii alegătorului, a votului multiplu sau dacă o persoană introduce în urnă mai multe buletine de vot sau foloseşte un buletin de vot fals ori un act de identitate nul sau fals.

Au fost semnalate mai multe nereguli la secții de vot din țară, dar și din străinătate și de către observatorii independenți. Cele mai importante probleme sunt ”slaba pregătire a organizatorilor, înlocuirea pe ultima sută de metri a președinților de secții de vot, continuarea campaniei și votul cu urna mobilă”, declară la RFI Septimius Pârvu, de la Expert Forum.

Ascultă:Întrebarea adresată alegătorilor la referendum este "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?". E vorba mai exact despre revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent.

Sunt aşteptaţi să voteze aproape 19 milioane de cetăţeni români, peste 672.000 dintre aceştia fiind în străinătate. Referendumul este validat dacă se atinge un cvorum de participare de 30 la sută.

Prezenţa la vot în ziua de sâmbătă în toată ţara a fost de 5,72%.