Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


“Dacă CpF ar fi avut un lider de genul Vadim Tudor la începuturile sale, altă făină s-ar fi măcinat la moară”

mihai_gheorghiu.jpg

Image source: 
www.facebook.com/mihai.gheorghiu

Alegătorul român nu a considerat tema referendumului drept o nevoie. Chiar și așa însă, dosarul va reveni în actualitate pentru că , ne place sau nu, o parte a populației a arătat că susține o politică mai conservatoare – apreciază sociologul Gelu Duminică. În evaluarea sa, Coaliția pentru Familie are premise pentru a dobândi o vizibilitate și mai mare, în funcție de felul în care va înțelege să se organizeze și de liderii pe care îi va promova: 

Gelu Duminică: Această temă nu a fost susținută. Nu a fost considerată ca o mare nevoie de electorul român, până la faptul că mesajul anti european dat în ultimele zile de referendum i-au făcut pe cei care au beneficiat de bunăstarea Europei și de politicile Europei să zică pas.

Reporter: Nu este cumva prea elitist să punem problema în acești termeni? Suntem noi toleranți sau indiferenți?

G.D: Nu suntem. Eu nu am zis că suntem toleranți. Referendumul nu a fost despre toleranță sau intoleranță. Referendumul a fost pentru a clarifica ceea ce este deja clar. Logic că homofobia, rasismul sunt la cote destul de mari după cum am văzut zilele trecute. Însă chiar și cei homofobi, în momentul în care au înțeles că tema era o non temă au zis că nu pot să cauterizeze povestea asta. Chiar și în momentul în care homofobii au văzut că tema era folosită pentru a promova o agendă anti europeană au zis că nu se bagă în povestea asta.

Rep: Din ce spuneți înțeleg că sunteți în categoria celor care susțin că comunitatea LGBT este, de fapt, pretextul găsit pentru a arăta decadența din vest și pentru a insufla acest aer anti european.

G.D: Tema a apărut și a fost dusă pe piață puternic după Colectiv. După Colectiv și gafele înalților prelați ai Bisericii Ortodoxe a ieșit un sondaj care dădea credibilitatea în Biserica Ortodoxă la cel mai mic nivel care a existat până atunci, 40 și ceva la sută. În momentul acela, Biserica, care și-a bazat întotdeauna solicitarea de sinecuri și de privilegii pe faptul că este cea mai credibilă și populară instituție și că își poate folosi credibilitatea și popularitatea inclusiv ca agent electoral, când s-a trezit la 40 și ceva la sută, trebuia să recupereze din toată povestea aia. Și atunci au găsit „da-ul” țap ispășitor.

Rep: Stau și mă întreb dacă în acest context, tema e îngropată sau va reveni în actualitate sau va fi înlocuită cu altceva. 

G.D: Tema nu este îngropată pentru că ne place sau nu 6%, 8% sau 10% din populație susține cu adevărat o politică conservatoare. Conservatorismul înseamnă inclusiv ca homosexualii să stea liniștiți, inclusiv ca rolul femeii să fie unul secundar, inclusiv controlul mijloacelor de contracepție, inclusiv familii numeroase. O agendă pe care Coaliția pentru Familie a făcut-o publică în perioada asta. 

Rep: Dacă cei de la Coaliția pentru Familie se organizează politic, ce șanse au?

G.D: Eu cred că se organizează. Au șanse bune. Au dat oarecum mesajul. Au înfierat toate partidele, inclusiv PSD, dând impresia că dacă noi nu ne organizăm nu vom putea reprezenta milioane de români.

Rep: Au șanse la acel 10% despre care vorbeați mai devreme?

G.D: Au șanse de 6%-8%-10%. Dacă au și un lider carismatic bun, de ce nu?

Rep: Au?

G.D: Momentan nu. Ăsta a fost și unul dintre motivele pentru care nu au reușit să câștige. Liderii lor, care au apărut în dezbatere, mai mult decât să transmită tot felul de mesaje pline de ură și cu foarte multe minciuni, altceva nu au reușit. Dacă ar fi avut un lider de genul Vadim Tudor la începuturile sale, altă făină s-ar fi măcinat la moară.

Rep: Au prins, totuși, dezinformările și fake news-urile. Sunt mulți oameni care au ieșit la vot, i-am auzit în jurul meu, spunând că votează pentru ca în viitor copiii să nu poată fi luați de cuplurile gay.

G.D: O minciună repetată devine adevăr. Nu știți? Nu a fost neapărat o bătălie între est și vest. Nu a fost neapărat o bătălie între europeni și conservatori. A fost o bătălie între cei care ridică minciuna la nivel de adevăr și cei care caută argumente pentru adevăr.