Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi reguli pentru credite. Dragoș Cabat: Vor fi afectați românii cu venituri mici

credite_banci.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Vești pentru românii care speră să ia un credit. În cel mult două săptămâni, BNR ar putea impune noi reglementări în domeniul creditării. Este vorba despre plafonarea gradului de îndatorare, cel mai probabil la 40-45% din venituri, în funcție de tipul împrumutului. În prezent, gradul de îndatorare ajunge la 50- 60-70% din venituri. BNR vrea, astfel, să prevină creșterea nivelului creditelor neperformate, spune la RFI, economistul Dragoș Cabat. Există însă și reversul medaliei: limitarea creditării îi va afecta pe cei cu salarii mici, tineri în special, dar și pe pensionari, mai spune Dragoș Cabat.

Gradul de îndatorare arată capacitatea de rambursare pe care clientul o are, reprezentând raportul dintre venitul net disponibil şi rata creditului. Un grad de îndatorare de 40%, de exemplu, înseamnă că rata nu poate să fie mai mare de 40% din salariul net al celui care solicită creditul, din care se scad celelalte rate potenţiale precum şi o sumă considerată necesară pentru cheltuielile de bază. Noul regulament de creditare, ce urmează a fi aprobat în cel mult două săptămâni, se va aplica nu doar băncilor, ci şi societăţilor de leasing şi IFN-urilor.

“În momentul acesta, rata creditelor pe care le au românii se apropie de valorile cele mai mari- ca procent din Produsul Intern Brut și din activele bancare- pe care le-a avut România în perioada 2007-2008, și chiar tinde să depășească aceste valori. Din această cauză, BNR, ca să nu fie prinsă pe picior greșit din nou, cum a fost prinsă în 2007-2008, dar atunci erau alte condiții, își dorește să impună, din nou, restricții de creditare. În perioada aceea, erau restricții la creditare mai importante ca acum. Sigur că era și presiune din partea pieței bancare pentru o liberalizare a acestor limitări, liberalizare care a avut loc, iar efectele, atunci când România a intrat în criză, au fost destul de neplăcute, cu un nivel al creditelor neperformante care a crescut extrem de mult. Acest lucru vrea să-l evite Banca Națională acum, cu măsuri luate din timp”, explică la RFI, economistul Dragoș Cabat.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: