Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Placa memorială a alpinistului Erőss Zsolt, distrusă cu “un ciocan”, într-un incident “absurd”

zsolt_1.jpg

Placa memorială Erőss Zsolt amplasată pe Piscul Altarului în 2013, la scurt timp după ce alpinistul și-a pierdut viața în Himalaya. Sursă foto: Szabolcs Csaba Boloni

Placa amplasată în memoria alpinistului maghiar Erőss Zsolt pe vârful Piatra Altarului din Cheile Bicazului a fost distrusă de persoane necunoscute. E o știre care a tulburat zilele acestea comunitatea locală din Harghita în condițiile în care alpinistul a copilărit în acele locuri.

Erőss Zsolt este primul alpinist maghiar care a ajuns pe Everest. Își propusese să ajungă pe toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri. A ajuns pe 11 optmiari, ultimele două ascensiuni la mare altitudine fiind realizate cu ajutorul unei proteze.

În 2010, în urma unei avalanșe în munții Tatra îi este amputat piciorul. Cu ajutorul protezei, își continuă însă ascensiunile la mare altitudine. Moare în 2013, la coborârea de pe vârful Kangchenjunga (8586 m) alături de coechipierul său Kiss Péter.

În memoria sa a fost amplasată o placă în Cheile Bicazului, locul în care a început să practice alpinismul.

Distrugerea plăcii a surprins comunitatea locală și i-a făcut pe salvatorii montani din Harghita să-i suspecteze pe jandarmii montani din Neamț.

Aceștia din urmă au urcat recent pe Piatra Altarului pentru a amplasa catargul unui drapel de dimensiuni foarte mari pe vârf.

Jandarmii spun însă că nici măcar nu știau de existența acelei plăcuțe. Marius Gămănuţ este purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamţ (AUDIO)Domokos Jenő este preot, ghid montan și alpinist. Anual urcă pe Piatra Altarului, în memoria prietenului său. Anul acesta cu greu a găsit locul în care era amplasată placa. A putut constata însă că a fost distrusă “cu ciocanul”.

Cel care a distrus-o cu siguranță nu era alpinist, e convingerea sa, împărtășită și de salvatorii montani din Harghita. Un alpinist nu ar face așa ceva, mai spune el.

În opinia sa, răul a fost făcut, iar găsirea vinovatului sau vinovaților nu ar schimba lucrurile.Placa memorială în 2016. Sursă foto: Domokos Jenő 

Alpiniști fotografiind locul în care se afla amplasată placa memorială,, 10 octombrie 2018. Sursă foto: Domokos Jenő 

 

Urmele lăsate în perete indică faptul că placa a fost distrusă cu un ciocan.Sursă foto: Domokos Jenő 

Nu de aceeași părere este șeful Salvamont Neamț. Este o faptă reprobabilă, iar vinovații trebuie găsiți măcar pentru a-i arăta cu degetul, e de părere Raul Papalicef ( AUDIO).

Potrivit acestuia, oamenii munților “nu au nici graniță, nici naționalități”. 

La rândul său, șeful Societății Carpatine Ardelene Gheorgheni,  Vadás-Szatmári István, spune că cei 200 de membri ai societății au fost surprinși de acest incident pe care-l cataloghează drept absurd.

„Cred că toți oamenii de munte sunt surprinși...Szolt era un om spiritual, nu era naționalist, e absurd ce s-a întâmplat...dar oricum o să punem acolo o altă plăcuță și dacă nu ajunge o să punem 100 de plăcuțe, să vină, să le dea jos...Noi oricum vom monta în continuare plăcuța și gata!”Piatra Altarului: Foto: Szabolcs Csaba Boloni

Erőss Zsolt a continuat ascensiunile la mare altitudine și după ce i-a fost amputat piciorul. Sursă foto: www.corbiialbi.ro