Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Exercițiu ”Seism 2018” - primele concluzii

ex_seism_1.jpg

Pompierii desfăşoară misiuni de căutare-salvare a persoanelor prinse sub dărâmături
Pompierii desfăşoară misiuni de căutare-salvare a persoanelor prinse sub dărâmături
Image source: 
youtube

Spitalele de urgență din București nu ar face față în caz de dezastru major – este prima concluziea exercițiului național ”Seism 2018”, început ieri dimineață și care ține cinci zile.

Unitățile medicale pentru urgențe ar putea primi doar cel mult 150 de răniți, iar scenariul exercițiului anunță, numai până acum, 4.000 de răniți, dar și 2.000 de persoane decedate.

Ministerul Afacerilor Interne anunţă că, potrivit scenariului exerciţiului ”Seism 2018”, preşedintele României a decretat instituirea stării de urgenţă în urma cutremurului de 7,5 pe scara Richter soldat până în prezent cu 450 de persoane decedate şi aproape 1.800 de răniţi. Starea de urgenţă reprezintă ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică aplicabile pe tot teritoriul ţării sau în unele unităţi administrativ-teritoriale care se instituie, în cazul de faţă, în situaţia producerii unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre.

În acest timp, autorităţile amplasează două tabere pentru sinistraţi pe stadioanele din Afumaţi şi Voluntari, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Cele două tabere au o capacitate de câte 200 de persoane fiecare. În cadrul acestor tabere vor acţiona, alături de echipele pompieri, şi voluntari cooptaţi de organizaţiile neguvernamentale.

Pompierii desfăşoară, de asemenea, misiuni de căutare-salvare a persoanelor prinse sub dărâmături la fabrica Iutei, de evacuare a persoanelor recuperate de sub dărâmături la Academia Română, dar şi misiuni de salvare a unor persoane surprinse la înălţime la Fabrica de bere Rahova.

Prioritate, internarea răniților

Acţiuni de amploare au avut loc la Spitalul Floreasca din București, circumscrise scenariului exerciţiului Seism 2018. Într-un interval de cincisprezece minute, cadrele medicale au primit 40 de pacienţi şi există informaţii că numărul acestora va creşte.

”În zona Spitalului Floreasca se amplasează puncte medicale avansate pentru suplimentarea capacităţii de primire a victimelor, la nivelul UPU Floreasca. Conform scenariului, în interval de 15 minute, s-au prezentat la UPU 40 de victime, iar din informaţiile primite până acum, numărul acestora va creşte”, au transmis reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.Anterior, aceştia au anunţat şi că în exerciţiul Seism 2018 este implicată o morgă mobilă pentru preluarea decedaţilor din site-urile organizate la Academia de Poliţie, la Academia Romană, dar şi la Industria Iutei.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat, că, la aproximativ 12 ore de la momentul seismului simulat în cadrul exerciţiului naţional, sunt 450 de persoane decedate, aproape 1.800 de răniţi şi peste 3.200 de persoane date dispărute. El a menţionat că în România ajung o echipă medicală din Israel, care va alcătui un spital de nivel 3 - cel mai ridicat - şi una de căutare-salvare din Bulgaria. Arafat a spus că deja au ajuns în ţară 7 ambulanţe din Austria, 4 ambulanţe din Italia, o ambulanţă din Ungaria, 3 autocamioane din Austria şi 2 autocamioane din italia cu echipamente şi materiale pentru ridicarea de posturi medicale avasate de nivel 2 sau nivel 1.