Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Seism 2018”, ziua a doua. Comisar european: Cel mai mare exercițiu organizat în Europa

igsu.jpg

Sursa imaginii: 
Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania.

Medici din Israel, ambulanţe din Austria, Italia, Ungaria au ajuns în România, iar echipa de căutare - salvare din Bulgaria şi paramedici cu ambulanţe din Republica Moldova ajung pentru a acorda asistenţă medicală celor afectaţi de cutremur.

ACTUALIZARE:

Comisarul european pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor, Christos Stylianides a inspectat împreună cu secretarul de stat Raed Arafat spitalul mobil al echipei de intervenţie din Italia, instalat la Institutul „Ana Aslan”, ca parte a exerciţiului de simulare a cutremurului. “Ați depus un efort extraordinar cu acest examen extrem de dificil. Sunt ferm convins, cu experiența mea de teren, în calitate de comisar european pentru ajutor umanitar, că este cel mai mare exercițiu de acest gen, organizat vreodată în Europa. Încă un motiv impresionant, în București suntem martorii acestui exercițiu care este extrem de solicitant și, în același timp, de o amploare extraordinare care solicită multe resurse din partea României și a Uniunii Europene”, a spus Christos Stylianides. Potrivit acestuia, la nivelul Comisiei Europene, acest exercițiu este extraordinar deoarece la el participă peste 12 state, membre UE sau nu, Israel de exemplu."Toate aceste lucruri sunt un exemplu extraordinar pentru solidaritatea europeană. Suntem conştienţi că dezastrele devin tot mai frecvente, chiar dacă mulţi dintre noi nu recunosc. Schimbarea climatică nu este foarte favorabilă. Din păcate, asta este realitatea (...) și, pentru aceste motive, Europa trebuie să fie pregătită pentru noi provocări", a precizat Christos Stylianides. La rândul său, secretarul Raed Araft a declarat că în ajutorul României au sărit țări care nu făceau inițial parte din acest exercițu, precum Bulgaria.Acest exercițiu ne permite să face schimb de experiență, de a învăța unii de la ceilalți și de a descoperi punctele slabe înainte ca un dezastru să se întâmple, și nu în timpul dezastrului.

 

 

Organizatorii exerciţiului SEISM 2018 anunţă că în scenariul simulării a fost introdusă o replică a cutremurului, cu magnitudinea de 5,8 pe scara Richter, care s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 141 kilometri.

”Echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă se deplasează în teren pentru efectuarea recunoaşterilor şi evaluarea pagubelor generate de această replică a cutremurului. Zona afectată este în special municipiul Bucureşti. Pentru recunoaşterea şi evaluarea situaţiei, salvatorii beneficiază de sprijin aerian. În momentul de faţă, două elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie al MAI decolează pentru survol post seism”, informează sursa citată.

Organizatorii exerciţiului reamintesc câteva recomandări utile pentru cetăţeni, într-o situaţie reală, după producerea unui cutremur: păstrarea calmului; liniştirea persoanele speriate şi a copiilor; constatarea eventualelor răni produse în urma seismului. În cazul în care există persoane rănite, primul ajutor trebuie oferit doar de către ei care se pricep la acest lucru.

Persoanele care în urma producerii unui cutremur au fost surprinse sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, în măsura în care este posibil, trebuie să lovească cu un obiect tare, în partea cea mai compactă a locului în care sunt blocate, pentru a transmite semnale care să permită localizarea.

Alte recomandări: nu folosiţi telefonul, decât pentru a semnala o urgenţă; puneţi-vă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă; verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube; verificaţi starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun; dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleţi cada şi alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior; dacă trebuie să părăsiţi locuinţa pentru că nu mai este sigură, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă; fiţi atenţi la scări, deoarece e posibil ca mişcarea seismică să fi afectat rezistenţa acestora.

În cazul în care aveţi nevoie de ajutor şi nu mai puteţi ieşi din locuinţă, puneţi la fereastră un afiş pe care scrie cu litere foarte mari ”Ajutor”. Ascultaţi la radio instrucţiunile autorităţilor şi nu folosiţi maşina decât în situaţii extreme, deoarece căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie. În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îi îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie.

Exerciţiul naţional ”Seism 2018”, care constă în punerea în aplicarea a Concepţiei naţionale de răspuns postseism, a fost declanşat sâmbătă, începând cu ora 9,00.

Exerciţiul se derulează pe parcursul a cinci zile şi, conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7,5 pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici. Cutremurul a avut epicentrul în zona seismică Vrancea şi a afectat cel mai mult municipiul Bucureşti.