Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șeful Antidrog: Consumatorii trebuie destigmatizați. La Câmpia Turzii substanțele au fost amestecate cu prenadez

drog.jpg

Image source: 
pixabay.com

Tinerii aflați sub influența unor droguri puternice la Câmpia Turzii, filmați în timp ce păreau aproape incapabili să se miște, nu consumaseră așa numitul drog Zombie, extrem de periculos și despre care s-a crezut că a intrat și pe piața din România. În schimb, consumaseră o substanță din seria celor cunoscute de populație drept etno-botanice, cel mai probabil amestecată cu...prenadez, precizează Sorin Oprea, șeful Agenției Naționale Antidrog. 

Sorin Oprea: Analizele de laborator au identificat acea substanță. Nu este aceea din drogul Zombie. Acest drog Zombie este drogul apărut în Rusia acum câțiva ani. Se numește Krokodil în terminologia străzii. Conținutul în substanța activă este dezomorfina, un anestezic foarte puternic. Despre acest drog nu sunt semnalări în Europa. De aceea, din perspectiva noastră lucrurile sunt foarte clare, în România nu a apărut niciodată și nici nu  a fost prezent acest tip de drog.

Reporter: Nu a fost această substanță, însă era ceva destul de grav și acolo. E din seria substanțelor cunoscute de populație drept etnobotanice?

S.O: Da, aveți dreptate. Aceste droguri sunt substanțe noi psihoactive. În terminologia uzitată în societatea românească ele sunt denumite etnobotanice. 

Rep: Toți specialiștii cu care am vorbit spun că fenomenul este la fel de prezent chiar dacă este undeva în zona gri. Traficul se face pe internet. Cum se face de nu reușim să intervenim cum trebuie pe această nișă?

S.O: Faptul că anumite cazuri, anumite investigații durează mai mult este din cauză că este nevoie de un timp mai mare pentru probarea activității infracționale a grupurilor care le distribuie. Referitor la cazul de la Cluj, este clar că în momentul în care au fost consumate aceste substanțe au fost amestecate și cu altceva. Se discută despre existența prenandezului în substanțele respective.

Rep: Cât timp le vom mai spune tinerilor că dacă iau un drog vor muri a doua zi, sau își vor strica viața definitiv sau se vor lăsa de școală? Cât vom mai merge pe o abordare atât de drastică din moment ce e clar că generațiile tinere de acum sunt predispuse și au alte mijloace de a-și procura substanțe interzise? Nu ar trebui să schimbăm un pic abordarea?

S.O: Concluzia dumneavoastră este foarte adevărată. Discutăm despre mutații foarte serioase la nivelul principiillor și valorilor generațiilor tinere. Cu siguranță, aceste tipuri de abordări, de a le spune nu consuma că nu îți face bine sau că drogurile sunt dăunătoare, nu mai reprezintă un tip de abordare corectă. Tinerii se pot informa foarte ușor din internet.

Rep: Dați-mi un tip de mesaj pe care Agenția Națională Antidrog îl dă acum tinerilor raportându-se la vremurile în care trăim?

S.O: Spunem că este alegerea fiecăruia dintre ei. Însă, este o alegere care trebuie să se bazeze pe o informație corectă. Noi venim în cadrul acestei idei, că ei sunt cei care aleg. În momentul de față este o generație care are valori și principii pe care și le respectă foarte bine, după părerea mea. În sensul că ei nu trebuie să fie judecați, nu trebuie să fie criticați. Din contră, ar trebui să li se explice de ce nu ar avea voie să li se întâmple lucrul acesta sau de ce nu au voie să facă așa ceva. Agenția Națională Antidrog nu mai merge pe acele tipuri de prevenire în care negația este hotărâtoare. 

Rep: Pentru o anumită categorie de consumatori se vorbește foarte mult de crearea unor camere de injectare. Dumneavoastră sunteți de acord cu o asemenea propunere?

S.O: Nu neapărat camere de injectare, ci camere de consum. Discutăm de consumarea mai multor categorii de droguri. Mergem pe o idee de dezbatere la nivel public a ceea ce înseamnă o astfel de inițiativă. Are în spate o modificare legislativă care trebuie făcută în mod obligatoriu, în sensul că acea persoană care dorește să meargă către această cameră de consum, unde i se asigură în mod profesionist acel instrumentar, are nevoie de o legislație care să îi permită. Vine cu acea cantitate pentru uz personal și până la camera de consum este supus riscului de a fi depistat, întocmindu-i-se dosar penal pentru uz impropriu.

Rep: Și susțineți sau nu un asemenea proiect? Nu îmi e clar. 

S.O: Această inițiativă poate fi aprobată doar după o dezbatere publică și după concluzii foarte serioase ale specialiștilor.

Rep: Sigur că da, dar și dumneavoastră sunteți un specialist și lucrați zi de zi cu 
asemenea cazuri. Vă cer un punct de vedere personal.

S.O: Cu siguranță măsura, din punctul de vedere al eliminării unor riscuri, mă refer la ce se întâmplă  în străinătate, este pusă într-o dezbatere permanentă și conluziile sunt diferite.

Rep: Vă eschivați. Este în regulă. 

S.O: Nu este o evitare a unui răspuns direct. Este o realitate. Sunt țări care spun că aceste camere funcționează și aduc beneficii. Alte țări care au tradiție și cultură în droguri spun că din contră.

34 de cazuri de mortalitate din cauza drogurilor. 25% dintre consumatori, infectați cu HIV / SIDA

Rep: Agenția Națională Antidrog are statistici clare despre câte decese se produc în fiecare an din cazua consumului de droguri și câte cazuri de HIV / SIDA sunt în cazul consumatorilor din underground?

S.O: Toate datele pe care le primim referitoare la mortalitate sunt de la Institutul Național de Medicină Legală. Anul trecut au fost 34 de cazuri de mortalitate din cauza drogurilor. În rândul consumatorilor, în momentul acesta, există o prevalență de 25% dintre consumatori infectați cu HIV / SIDA. Acest lucru nu este unul care să ne mulțumească. Dar faptul că venim de la o prevalență de 52% acum trei ani, credem că suntem pe un drum bun. Unul dintre serviciile care se promovează pentru reducerea riscurilor asociate este acela de distribuție de seringi. Au existat reacții în societatea românească în sensul că distribuția de seringi nu ar face altceva decât să încurajeze consumul. Noi, din punctul de vedere al profesioniștilor, spunem că promovarea acestui tip de serviciu aduce doar beneficii. Un consumator care este deja infectat, injectându-se și dând seringa mai departe către alți zece creează un început de epidemie.

Rep: Cum explicați frica de asumare a factorilor politici de decizie?

S.O: România nu este o țară cu tradiție și cultură în domeniul drogurilor. De aceea, poziția societății românești, în momentul de față, este una reticentă vis-a-vis de măsurile care se iau pentru un consumator de droguri. Aș vrea să vă spun în premieră că pregătim o campanie, pe care am identificat-o ca fiind necesară în momentul acesta, de destigmatizare a consumatorilor de droguri.

În cazul de la Câmpia Turzii s-a sesizat și Avocatul Poporului. Instituția adună informații de la DIICOT, Poliție, Agenția Națională Antidrog sau chiar Consilul Județean.

716