Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iași: Strângere de semnături pentru construirea de autostrăzi

moldova.jpg

Foto: https://moldovavreaautostrada.ro/

Asociațiile ”Împreună pentru A8” și ”Moldova Vrea Autostradă” dau startul de la această oră campaniei civice de strângere de semnături pentru construirea autostrăzilor A8 și A7.

Este vorba despre autostrăzile Ungheni – Iași – Târgu Mureș și Suceava – Bacău – Buzău – Ploiești, pe care le consideră, într-un comunicat, ”infrastructură ce reprezintă o condiție obligatorie pentru dezvoltarea durabilă economică și socială a Moldovei și recuperarea decalajului față de restul țării”.

Va fi în primul rand o amplă campanie de informare a moldovenilor, după cum explică la RFI Cătălin Urtoi, vicepreședinte al Asociației ”Împreună pentru A8”.

 “Vrem ca populația din Moldova să înțeleagă mai multe despre acest proiect, noi vom merge de fapt în stradă, în piețele din principalele orașe ale Moldovei unde vom explica ce s-a întâmplat în ultimii 11 ani și ce se întâmplă în continuare în legătură cu acest proiect. Pentru că până la urmă este un proiect al nostru, al tuturor românilor, nu numai al celor din regiunea Moldova și oamenii trebuie să înțeleagă pentru că deocamdată, din păcate, decidentul politic ne păcălește.

Și atunci noi vrem să mergem în întâmpinarea oamenilor, să mergem în piețe și să explicăm oamenilor ce se întâmplă real cu acest proiect…Vine Corina Crețu și pune clar pe tapet acest proiect, legat de finanțare. Acum un an, de exemplu, nici măcar Corina Crețu nu vorbea. Fără această presiune, fără persepeverență din partea societății civile nu avem în condițiile date cum să forțăm politicul să dea drumul la aceste finanțări” explică vicepreședintele Asociației ”Împreună pentru A8”, Cătălin Urtoi.

Comisarul european, Corina Crețu, declara recent că "în Master Planul de Transport, Târgu Mureş-Iaşi este o prioritate", că exisă bani europeni pentru realizarea de studii de fezabilitate.

"Problema este că nu sunt proiecte, deci așteptăm proiecte", transmitea comisarul european de la Bruxelles.

Pe de altă parte însă, Guvernul a inclus Autostrada Iași-Târgu - Mureș pe lista proiectelor ce vor fi realizate prin parteneriat public - privat, ceea ce înseamnă, în opinia unor specialiști, îngroparea proiectului deoarece costurile devin prea mari pentru a și le asuma cineva.

Cătălin Urtoi, vicepreședinte al Asociației ”Împreună pentru A8”.