Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ioan Paul al II-lea, primul papă neitalian din 1522

pope.jpg

Image source: 
Facebook / Catholicity

În urmă cu exact 40 de ani, arhiepiscopul de Cracovia, cardinalul Karol Wojtyla, era ales și devenea Papă. Era primul papă neitalian din anul 1522. De asemenea, alegerea ca papă a unui episcop de după Cortina de Fier reprezenta o mare surpriză. Alegea sa a dat o lovitură de moarte comunismului, ideologie care promova ateismul. Karol Wojtyla și-a luat numele de Ioan-Paul al II-lea.

Karol Wojtyla s-a născut în anul 1920, în Wadowice. Tatăl său fusese militar în armata austro-ungară și a dat fiului său numele ultimulul împărat din Casa de Habsburg, Sfântul Carol I al Austriei.

Scriitorul Nicolae Mareș a descoperit că unul dintre strămoșii lui Karol Wojtyla avea origini românești. Este vorba de Bartolomej Wojtyla, identificat ca valah într-un document din 1788. Vaticanul i-a comunicat oficial scriitorului român că nu infirmă această informație.

Karol Wojtyla a rămas orfan de mamă la doar 9 ani. Amintirea ei i-a inspirat un devotament deosebit față de Fecioara Maria. Copilul a crescut ocrotit de dragostea oferită de tatăl său, care l-a învățat să se roage.

În anul 1938, Karol Wojtyla s-a înscris la cursurile Facultății de Litere și Filosofie a Universității Jagellone din Cracovia. Era pasionat de teatru. Însă, în septembrie 1939, naziștii germani și comuniștii ruși au invadat Polonia. Universitatea din Cracovia a fost închisă. Kerol Wojtyla s-a angajat ca muncitor la Uzinele Solvay, însă a început să studieze în clandestinitate Teologia. În 1941, și-a pierdut tatăl.

Karol Wojtyla a fost hirotonit preot în 1946 și a fost trimis să își aprofundeze cunoștințele la Vatican, la Universitatea Angelicum, unde a obținut doctoratul în teologie în 1948. S-a întors în Polonia, unde a început să slujeacă în calitate de preot și, în paralel, să studieze pentru un doctorat în Filosofie, iar din 1953, a început să predea la Facultatea de Teologie din Cracovia.

Papa Pius al XII-lea l-a numit, în 1958, episcop auxiliar de Cracovia. Din 1964, a devenit arhiepiscop și mitropolit de Cracovia, iar în 1967 a fost creat cardinal. Alegerea sa ca papă, în 1978, a reprezentat o surpriză pentru toată lumea.

Ioan-Paul al II-lea a fost ținta unei tentative de asasinat, în 1981. El a schimbat fața Bisericii Catolice, care a devenit mult mai activă pe plan internațional. Biserica a devenit unul dintre principalii oponenți ai comunismului, nu doar în Polonia, ci și în alte țări. Papa Ioan-Paul al II-lea s-a ocupat personal și de România, pe care a vizitat-o în 1999. Era pentru prima oară când un Papă al Romei vizita o țară majoritar ortodoxă. Papa Ioan-Paul al II-lea a murit în 2005. A fost proclamat rapid Fericit, apoi Sfânt al Bisericii Catolice. Sărbătoarea sa este în data de 2 aprilie.

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 16 octombrie 2018