Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Car-sharingul lui Firea, respins în CGMB. ONG: E o măsură populistă, vrem transport public eficient

firea_1.jpg

Primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea
Primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea
Sursa imaginii: 
facebook.com

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a respins joi așa numitul proiect ”car-sharing” al edilului Gabriela Firea. Primarul general susținea că numărul de mașini care intră în Capitală ar fi serios redus dacă municipalitatea ar deconta lunar combustibil în valoare de 500 de lei pe lună familiilor dispuse să folosească în comun un autoturism proprietate personală atunci când vin la serviciu sau când își duc copiii la școală.

A fost încă o ședință cu ”scântei” în cadrul CGMB. La începutul întrunirii, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus că problema traficului din Bucureşti nu ar trebui să aibă culoare politică, iar anumite proiecte nu ar trebui respinse de consilieri doar pentru că acestora nu le plac iniţiatorii lor. La rândul său, consilierul general PNL Cătălin Deaconescu a numit-o pe Firea „primarul voucher”, spunând că aşa va rămâne în amintirea bucureştenilor. Firea a replicat că o onorează această catalogare, iar viceprimarul Aurelian Bădulescu a afirmat despre consilierul liberal că ”se excită din punct de vedere logoreic atunci când o vede pe Gabriela Firea”.

După o dezbatere de două ore, primarul a militat din nou pentru aprobarea proiectului. Opoziția din Consiliul General, susținută de reprezentanții ONG-urilor, a fost însă de altă părere și a respins inițiativa. La vot, a fost decisivă absența surpriză din sală a unui consilier PSD-ALDE.

Zamfirescu: E doar o măsură populistă. Avem nevoie de transport public eficient

 ”Avem de a face doar cu o măsură populistă a primarului general, care, în loc să se ocupe de dezvoltarea transportului în comun, vrea să impulsioneze consumul de combustibil și, implicit, folosirea crescută a mașinilor”, spune la RFI Irina Zamfirescu de la Active Watch, și ea prezentă la dezbaterile din CGMB.

Care este însă soluția pentru decongestionarea traficului? ”Primăria trebuie să lege Ilfovul de București cu un transport public eficient, care să încurajeze oamenii să îl folosească”, spune reprezentanta Active Watch, care amintește că în ultimii doi ani în Capitală nu s-a mai delimitat nicio bandă pentru prioritizarea transportului public.

Irina Zamfirescu reclamă totodată lipsa de transparență cu care sunt luate deciziile în CGMB și cere o dezbatere serioasă pe proiectul ”Car-sharing”, despre care primarul a promis că îl va repune pe ordinea de zi a următoarei ședințe.

Ascultă:

 
Irina Zamfirescu, de la Active Watch, despre ”car sharing” în București