Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vaccinul - ”victima propriului succes”. România, printre statele cu cifre alarmante

Nivelul scăzut al încrederii publice în vaccinuri în Uniunea Europeană duce la scăderea ratelor de imunizare şi la creşterea numărului de epidemii. Este rezultatul alarmant al unui studiu efectuat de cercetătorii britanici, din care reiese că România se numără printre statele cu o rată a vaccinării în continuă scădere. În acest condiții, ”avem mare nevoie de o lege a vaccinării, în prezent blocată în Parlament”, declară la RFI medicul Gino Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din Societatea Naţională a Medicilor de Familie. El mai afirmă că ”vaccinul e victima propriului succes”, iar acest remediu este sigur și eficient.

Epidemiile recente de rujeolă, cele mai numeroase cazuri produse în Uniunea Europeană din ultimii şapte ani, sunt un semn al impactului imediat al scăderii imunizării prin vaccinuri, iar guvernele ar trebui să intervină prompt pentru a creşte informarea şi încrederea, arată raportul realizat de o echipă de oameni de ştiinţă de la Vaccine Confidence Project al London School of Hygiene & Tropical Medicine.

În unele state, respectiv Franţa, Grecia, Italia şi Slovenia, încrederea în siguranţa vaccinurilor a crescut din 2015, în timp ce în altele, precum Cehia, Finlanda, Polonia şi Suedia, a scăzut.

Raportul a constatat că, începând din 2010, rata de acoperire a imunizării pentru pojar, definită ca prima doză de vaccin pentru rujeolă, a scăzut în 12 state ale UE: Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Finlanda, Grecia, Lituania, Olanda, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Dumitra: Vaccinul e victima propriului succes

Medicul Gino Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din Societatea Naţională a Medicilor de Familie, e de părere, într-un interviu acordat RFI, că rezultatele studiului confirmă un trend prezent în multe state la nivel mondial: scăderea încrederii în vaccin și, prin urmare, a ratei de vaccinare.

Medicul mai afirmă că, în consecință, multe state se confruntă cu epidemii, așa cum este și cazul României, care e afectată de mai multe luni de o epidemie de rujeolă, soldată cu zeci de decese.

Vaccinul e victima propriului succes”, spune Gino Dumitru, care amintește faptul că în prezent nu mai există epidemii soldate cu un număr mare de victime, așa cum se întâmpla în urmă cu zeci sau sute de ani în urmă. Prin urmare, oamenii nu mai conștientizează beneficiile vaccinării.

”Există și această campanie de dezinformare în mass-media, în special pe rețelele de socializare. (...) Noi afirmăm foarte frecvent că vaccinurile sunt sigure și foarte eficiente”, spune Gino Dumitra, care amintește și că legea vaccinării, care vorbește despre obligativitatea informării asupra beneficiilor vaccinării de către părinți, este blocată de un an în comisiile Camerei Deputaților. ”Sper ca deputații să înțeleagă că sănătatea copiilor noștri reprezintă o prioritate”, afirmă coordonator al Grupului de Vaccinologie din Societatea Naţională a Medicilor de Familie.

Ascultă:

 
Medicul Gino Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din Societatea Naţională a Medicilor de Familie, despre vaccinare