Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Demetriu Radu, episcopul român care a fost ucis de o bombă în Parlament

În 26 octombrie 1861 se năștea una dintre cele mai importante figuri ale Marii Uniri din 1918. Este vorba de o personalitate azi căzută în uitare: episcopul greco-catolic de Oradea, Demetriu Radu. El nu a fost doar unul dintre corifeii Marii Uniri, ci, totodată, prima victimă a unui asasinat politic din România.

Demetriu Radu a fost unul dintre intelectualii români de frunte din Transilvania. El s-a născut într-un sat din comitatul Alba, numit Uifalău, care a fost redenumit Rădești în onoarea lui. Demetriu Radu și-a făcut studiile în Aiud și în Blaj, iar în 1879 a fost trimis la Roma, unde a studiat la Institutul Sfântul Atanasie și la Colegiul de Propagandă Fide. La finalul a șase ani de studiu, Demetriu Radu devenea doctor în Teologie.

În anul 1885, a fost hirotonit ca preot la Roma, iar după hirotonire a fost numit paroh al românilor ardeleni greco-catolici din București. În acea vreme, Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, iar pentru a evita orice fel de tensiuni diplomatice, Demetriu Radu a fost integrat ca preot greco-catolic în Arhiepiscopia Romano-Catolică de București. A devenit la scurtă vreme profesor la Seminarul Teologic din Cioplea, iar apoi directorul Seminarului Arhiepiscopal din București.

Demetriu Radu a devenit unul dintre clericii apreciați de Regele Carol I al României, care l-a trimis de mai multe ori la Vatican pentru a aplana tensiunile apărute ca urmare a politicii anti-greco-catolice duse Ion C. Brătianu, care se opunea construirii unei biserici pentru românii uniți cu Roma din București. Calitățile intelectuale ale tânărului preot greco-catolic au fost remarcate de înalții prelați de la Vatican, care, în anul 1897, au decis numirea lui ca episcop greco-catolic de Lugoj.

În 9 mai 1897, Demetriu Radu a fost hirotonit episcop în catedrala din Blaj de către mitropolitul Victor Mihaly de Apșa. În anul 1901, Demetriu Radu a început restaurarea Mănăstirii Greco-Catolice Prislop din comitatul Hunedoarei. Ulterior, această mănăstire a fost confiscată de comuniști în anul 1948 și dată Bisericii Ortodoxe Române. În prezent, mănăstirea este loc de pelerinaj pentru că acolo se află mormântul preotului Arsenie Boca.

În anul 1903, Vaticanul a decis să îl transfere ca episcop la Oradea. Acolo, el a reconstruit palatul episcopal, distrus parțial în acel an de un incendiu. Tot Demetriu Radu a avut meritul de a-l convinge pe Ion C. Brătianu, pe care îl cunoștea din anii petrecuți la București, să permită ridicarea bisericii greco-catolice de pe strada Polonă din București. Azi, acea biserică este cea mai micuță catedrală catolică din lume. Demetriu Radu a contribuit cu suma de 100.000 de coroane austro-ungare la ridicarea acestei biserici.

În 1918, episcopul Demetriu Radu a făcut parte din prezidiul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, alături de Gheorghe Pop de Băsești și de episcopul ortodox de Arad, Ioan Papp. După Unire, a devenit senator în Parlamentul României.

În 8 decembrie 1920, el însă a fost ucis într-un atentat cu bombă organizat de comuniști. În acest atentat au mai murit ministrul Justiției, Dimitrie Greceanu, și senatorul Spirea Gheorghiu. Demetriu Radu a fost înmormântat, cu funeralii naționale, în biserica ridicată de el în satul natal.

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 26 octombrie 2018