Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România a trecut la “ora de iarnă”. Care sunt riscurile pentru sănătate?

Sâmbătă spre duminică am trecut la ora de iarnă. Aşadar, ora 4 a devenit ora 3. Chiar dacă am dormit mai mult cu o oră, abia de luni se vor simţi efectele. Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid, avertizează  Tudor Ciuhodaru, medic primar în cadrul Unităţii de Primire Urgenţe  de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iași. Din 2001, toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekend din octombrie. La Bruxelles se discută ca ţările Uniunii Europene să renunţe la acest obicei.

Dr.Tudor Ciuhodaru spune că organismul are nevoie de aproximativ 15 zile pentru a se adapta la ora de iarnă. “Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează însă modul cum se realizează această adaptare. În fiecare an mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni. Toate acestea se întâmplă pentru că modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacţioneaza prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii determinând modificări: cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac și neuropsihice: modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglari afective sezoniere şi ideaţie suicidară”, explică medicul Tudor Ciuhodaru.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:Comisia Europeană a concluzionat că nu este necesar ca schimbarea sezonieră a orei să fie reglementată în continuare de la Bruxelles şi că statele membre ar trebui să aibă libertatea de a decide dacă doresc să utilizeze ora de vară sau de iarnă şi de a trata chestiunea la nivel naţional, în conformitate cu principiul subsidiarităţii.Pentru a permite o tranziţie fără probleme, conform propunerii Comisiei, fiecare stat membru ar trebui să comunice, până în aprilie 2019, dacă intenţionează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă.Ultima trecere obligatorie la ora de vară ar avea loc duminică, 31 martie 2019. Ulterior, statele membre care doresc să revină permanent la ora de iarnă ar putea să mai facă o ultimă schimbare sezonieră a orei duminică, 27 octombrie 2019. De la acea dată, schimbarea sezonieră a orei nu va mai fi posibilă. Acest calendar este condiţionat de adoptarea de către Parlamentul European şi Consiliu a propunerii Comisiei până cel mai târziu în martie 2019.