Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


#COLECTIV Ce s-a schimbat în 3 ani? Mai nimic. Explicații halucinante de la ISU

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

La 3 ani de la tragedia din Colectiv soldată cu 64 de morți, ”33 de localuri funcționează în prezent în Capitală fără autorizaţie de securitate la incendiu. Dintre acestea, jumătate sunt în Centrul Vechi”, a declarat, la RFI, maiorul Daniel Vasile, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București. Explicația este una pe cât de simplă, pe atât de cinică: legea, modificată imediat după tragedia Colectiv, nu este suficient de clară, iar patronii preferă să plătească amenzile în loc să facă investiții serioase în modernizarea clădirilor.

Daniel Vasile: În zona centrului istoric își desfășoară activitatea 370 de societăți comerciale. Dintre acestea, 179 au ca obiect de activitate alimentația publică. Dintre aceste 179, 17 dețin aviz de securitate la incendiu, 36 dețin autorizație, iar 16 locații nu dețin nici aviz, nici autorizație de securitate la incendiu.

Reporter: Conform legii, ce măsuri puteți lua și ce măsuri ați luat?

D.V: În cazul în care sunt identificate deficiențe pe durata controalelor se aplică sancțiuni contravenționale în mod gradual. Pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu se aplică sancțiunea cea mai ridicată. Iar, pentru clădirile care nu au deținut autorizație la momentul controlului a fost acordată sancțiune contravențională. În mod concret, pentru zona centrului istoric, în acest an au fost acordate 453 de sancțiuni contravenționale în cuantul total de 328.500 lei. În anii anteriori au fost luate chiar măsuri complementare de suspendare a activității pentru acești operatori economici, în cazul în care deficiențele pe care le-am identificat au fost unele foarte grave.

Rep: Se poate spune că patronii preferă să funcționeze fără autorizație și să plătească amenzile, în loc să facă niște investiții substanțiale?

D.V: Din păcate, aceasta este realitatea. Sunt situații punctuale în care noi apreciem că se plătește această amendă în detrimentul remedierii deficiențelor, care, în momentul controlului sunt consemnate de inspectorii de prevenire. Mai mult decât atât, putem spune că în acest moment, în tot municipiul București sunt 308 cluburi, iar fără deținere autorizație sunt 33.

Rep: Așadar, 16 în centrul vechi și încă 17 în restul capitalei.

D.V: Da.

Rep: Aveți posibilitatea, legea vă permite, să închideți aceste localuri. De ce nu o faceți?

D.V: În acest moment, ca bază legală există Hotărârea de guvern 915/ 2015, care oferă posibilitatea suspendării activității pentru anumiți operatori dacă sunt întrunite anumite condiții. Printre condițiile importante, relevante, care pun în pericol siguranța utilizatorilor, așa cum le definește această hotărâre de guvern, găsim de la desființarea unor căi de evacuare, la depășirea capacității locației respective cu un număr mai mare de 10% de persoane, desființarea instalațiilor sau sistemelor de stingere a incendiilor automate, o altă deficiență foarte gravă. Dar, la momentul controalelor pe care le-am efectuat, în foarte puține situații am găsit astfel de nereguli, care să determine închiderea. Au fost cluburi și alte categorii de clădiri care au fost închise sau suspendate.

Rep: Cât mai poate dura? Cât mai pot întinde ”pelteaua” patronii cu aceste amenzi graduale? Sunt plătite amenzi din ce în ce mai mari, dar răul rămâne în continuare neschimbat...

D.V: În momentul de față nu există o constrângere legislativă în ceea ce privește situația plății succesive a amenzilor și nu este specificat în niciun act normativ că se poate lua o altă măsură complementară de închidere sau de suspendare cu caracter temporar a activității.

 
Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU București, despre localurile care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu