
Social
București: 16 localuri din Centrul Vechi, fără autorizație ISU. Cum se justifică patronii?
default.png

Situația este la fel de gravă în Capitală, unde numai în Centrul Vechi funcționează 16 localuri fără autorizație de securitate la incendiu. Explicația este simplă: legea, modificată imediat după tragedia Colectiv, nu este suficient de clară, iar patronii preferă să plătească amenzile date de ISU în loc să facă investiții serioase în modernizarea clădirilor, după cum a explicat, într-un interviu acordat RFI, maiorul Daniel Vasile, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București.
Octav Dura, președintele Asociației Comercianților din Centrul Istoric al Bucureștiului, a acordat un interviu pentru RFI în care a precizat poziția și justificările patronilor:
Octav Dura: În centrul istoric funcționează undeva la 200 de localuri de alimentație publică. Noi știm că majoritatea localurilor au depus toate demersurile pentru avizul de securitate la incendiu și autorizația de securitate la incendiu. Încă de la sfârșitul anului 2015 atât HORA, Organizația patronală a hotelurilor și restaurantelor din România, cât și Asociația comercianților din Centrul Istoric au făcut apeluri nenumărate atât către comercianții din Centrul Istoric, cât și din toată țara, la conformare și la respectarea legii. Sprijinim autoritățile locale în a-și face treaba.
Reporter: Ați avut discuții cu cei care nu s-au aliniat încă la lege, cu cei care încă nu au autorizații de securitate la incendiu? Ce vă spun după trei ani de la tragedia din Colectiv, având în vedere că lucrurile nu s-au schimbat în cazul multora dintre ei?
O.D: Nu cred că asta este realitatea. Lucrurile s-au schimbat pentru mulți. Noi am făcut ședințe informative și ședințe de know-how pentru cei care doreau informații despre cum să intre în normalitate. Noi credem că cine nu a făcut-o nu este o majoritate, ci, mai degrabă, o minoritate. Ne dorim să respecte legea și să suporte consecințele legii dacă nu sunt în legalitate. Vă asigur că astăzi în Centrul Istoric nu există clădiri sau societăți comerciale care nu corespund din punctul de vedere al securității la incendiu. Altfel, Departamentul pentru situații de urgență și Inspectoratul pentru situații de urgență le-ar fi închis.
Rep: Dumneavoastră spuneți că toate au autorizație de securitate la incendiu?
O.D: Eu nu știu dacă toate au autorizație de securitate la incendiu. Treaba asociației nu este aceea de a verifica autorizațiile de securitate la incendiu, ci de a fi mediatorul organizației în a-i sfătui și învăța pe comercianți cum să procedeze și că trebuie să respecte legea. Eu făceam referire la vizita Inspectoratului pentru situații de urgență, care a verificat și verifică de cel puțin două ori pe an, clădirile din centrul istoric. Cum foarte bine știți și dumneavoastră sau vedeți dacă derulați presa, cele care nu au fost conforme s-au închis.
Rep: Sunt la nivelul întregii țări zeci poate chiar sute de localuri care în continuare funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Au acel afiș la intrare, dar, bineînțeles că mulți nu pun preț pe el; mai ales tinerii, pentru că ei sunt, în principal, cei vizați și care sunt în pericol. Cum vedeți această situație?
O.D: Cred că este o situație gravă. Atât timp cât cineva își asumă să facă un business își asumă să întreprindă toate măsurile pentru a-și desfășura activitatea într-un climat de securitate și siguranță, în primul rând pentru client și în al doilea rând, pentru confortul lui ca business și comerciant. Nu cred că este normal ca cineva să înceapă un business gândindu-se cum găsește portițe în lege pentru a nu o respecta. Trebuie să citiți cu atenție HG 915, care prevede clar că dacă un comerciant sau o societate comercială nu respectă cele cinci linii din HG 915, va fi imediat închis de către Inspectoratul pentru situații de urgență. Nu își asumă nimeni, decât pentru anumite localuri care nu repezintă un risc. Dacă veți citi hotărârea de guvern 915, veți vedea că sunt stipulate foarte clar măsurile care trebuie luate de către comercianți și ce trebuie făcut. Vom sprijini autoritățile centrale și locale în a-și face treaba. Ne dorim ca toți să intre în normalitate și cei care nu respectă legea să nu poată să funcționeze în astfel de condiții care nu sunt sigure din punct de vedere al securității la incendiu.
Ascultă: