Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studiu: De câți bani are nevoie o familie pentru un trai decent?

familie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

”Care este costul aproximativ al unui trai decent pentru o familie în România?” Este întrebarea pe care și-au pus-o mai mulți specialiști de la Institutul de Cercetare a Calității Vieții, care, în colaborare cu Fundația Friedrich Ebert Stifung au realizat un studiu despre calitatea vieții în mediul urban.

Realizatorii studiului citat de Hotnews explică faptul că prin ”trai minim decent” se înțelege totalitatea nevoilor biologice și sociale generale care sunt acoperite la un moment dat. Acesta include o alimentație echilibrată, haine și încălțăminte noi. De asemenea, familia dispune de locuință cu un anumit grad de intimitate și autonomie a membrilor, mobilată și echipată cu aparate electrocasnice în stare bună, posibilitatea de plăti facturile, asigurarea îngrijirii sănătății adecvate, posibilitatea de a se recrea la cinema, muzeu și vacanță o dată pe an. Totodată, s-a luat în calcul și posibilitatea de constitui un fond de economii pentru a putea procura bunuri scumpe de folosință sau pentru a acoperi cheltuieli extraordinare ocazionale sau neprevăzute, inclusiv pentru a-și ajuta apropiații în caz de nevoie.

În aceste condiții, cercetătorii au concluzionat că, în mediul urban, valoarea coșului de consum pentru un trai decent este de 6.762 lei pe lună pentru o familie de doi adulți și doi copii, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani.

Datele studiului au mai relevat că, pentru o familie de doi adulți și un copil, coșul de consum lunar pentru un trai decent costă 5.551 lei, pentru o familie de doi adulți fără copii 4.146 lei, iar pentru o persoană adultă 2.552 lei/lună.

În ceea ce privește componența acestui coș de consum lunar pentru un trai decent, o parte importantă o reprezintă alimentele, respectiv 1.405 lei. Prețurile pentru produsele alimentare au fost colectate din piețe și supermaketuri din cinci orașe (Brașov, Cluj, Constanța, Iași, Timișoara).

În ceea ce privește bugetul pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, acesta include articole vestimentare pentru fiecare anotimp, inclusiv lenjeria intimă și hainele de casă. Astfel s-a ajuns la o sumă totală lunară necesară pentru acest segment de 650 lei pentru o familie de 4 persoane.

Pentru dotarea locuinței s-a constatat că lunar ar fi nevoie de 220 lei per familie, iar pentru cheltuielile cu apă, impozite pentru locuință sau altele, de 476 lei/lună.

De asemenea, pentru servicii de tuns, internet, TV, transport – 488 lei/lună/familie, educație și cultură – 545 lei, îngrijirea sănătății – 107 lei și recreere și vacanță – 234 lei.

Autorii studiului au mai concluzionat că, în ceea ce privește locuința familiei, rata lunară pentru un trai decent pe care și-o poate permite o familie este de 383 euro.