Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Păcat că fac experimente pe noi” – reacția elevilor, după anunțul privind modificarea BAC-ului și a Evaluării Naţionale

Ministerul Educaţiei modifică din nou subiectele pentru Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat. Astfel, începând chiar din acest an școlar, ”toate examenelor vor avea în structură 40% itemi obiectivi”, respectiv subiecte tip grilă, a afirmat pentru Adevărul preşedintele Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, Marian Şuţă. La rândul lor, elevii se declară luați pe nepregătite de decizia luată peste noapte de autorități.

„Dacă anul trecut la Matematică, Română şi Istorie nu au existat itemi obiectivi nici la Bacalaureat, nici la Evaluarea Naţională, acum vor fi în proporţie de 40%. În schimb, dacă vorbim de modele de subiecte pentru alte discipline la Bacalaureat precum ştiinţele socio-umane (Sociologie sau Psihologie), acestea aveau anul trecut itemi obiectivi în proporţie de 30%. Însă, începând din acest an vor avea şi ele tot 40%. Prin itemi obiectivi înţelegem mai multe tipuri de cerinţe. De la grile, itemi binari (exemplu: să aleagă între Adevărat sau Fals) la itemi de tip pereche (termeni care trebuie asociaţi). Structura de bază a variantelor nu va fi modificată, iar toţi itemii vor respecta ca şi până acum programa şcolară adoptată de Ministerul Educaţiei. În concluzie, toate variantele de la examenele naţionale vor avea itemi obiectivi începând cu acest an şcolar“, a declarat preşedintele CNEE, Marian Şuţă, pentru „Adevărul“.

În replică, președintele Consiliului Național al Elevilor, Petru Apostoaia, afirmă, într-un interviu acordat RFI, că ”având în vedere că măsura este introdusă chiar din acest an școlar, elevii vor fi afectați emoțional pentru că s-au pregătit pentru un alt timp de examen”. El este de părere că autoritățile vor doar să crească artificial rata de promovabilitate a acestor examene naționale, întrucât ”un examen grilă este mult mai ușor decât unul clasic”.

În plus, ”dacă ne gândim că și până acum se putea copia la BAC chiar dacă s-au introdus aceste metode de supraveghere video și audio, vom vedea ce probleme vor apărea atunci când se va putea copia spunând o cifră și o literă”, atrage atenția Petru Apostoaia.

Pe de altă parte, mulți elevi nu sunt obișnuiți cu acest tip de testare. Președintele Consiliului Național al Elevilor afirmă că ”elevii care se pregătesc pentru medicină spre exemplu sunt familiarizați cu testele grilă, însă de obicei la clasă evaluările sunt bazate pe subiecte scrise, nu pe grilă”.

Petru Apostoaia mai reclamă faptul că ”este păcat că (n.r. autoritățile) fac experimente pe această generație”.

Ascultă

 
Președintele Consiliului Național al Elevilor, Petru Apostoaia, despre modificarea examenelor