Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Mormântul Smarandei Brăescu, prima româncă parașutist, redescoperit după 70 de ani

smaranda_braescu.jpg

Image source: 
Ioan Ciorca

Una dintre cele mai cunoscute aviatoare din istoria României, campioană europeană şi mondială la paraşutism, Smaranda Brăescu, va avea un monument funerar la Cluj, după ce, din cauza prigoanei comuniste, nu a avut nici măcar un mormânt marcat cu numele său. Monumentul a fost ridicat de Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii Cluj. Aflați povestea mormântului uitat al Smarandei Bărescu din pagina de istorie.

Smaranda Brăescu s-a născut în 1897, în satul Hănțești, din actualul județ Galați. Încă din adolescență, ea a fost pasionată de aviație. În Primul Război Mondial, a urmat cursurile liceului de Bârlad, apoi a lucrat ca învățătoare. În perioada 1924 - 1928, a urmat cursurile Academiei de Belle Arte din București. Totuși, a reușit să obțină în 1928 brevetul de parașutistă, ca urmare a unui salt de la 600 de metri. A progresat în acest sport, iar în 1931 a câștigat titlul european la parașutism, după un salt de la 6.000 de metri.

În 19 mai 1932, Smaranda Brăescu a doborât recordul mondial la saltul cu parașuta, după ce a sărit de la 7.400 de metri. Pentru performanțele sale, Regele Carol al II-lea a decorat-o cu Ordinul Virtutea Aeronautică - Crucea de Aur. Ea a activat ca instructor în cadrul Batalionului 1 de Parașutiști din Băneasa. În Cel de-al Doilea Război Mondial, Smaranda Brăescu a activat în cadrul Escadrilei Albe, care reunea mai multe avioane sanitare ce acționau pe Frontul de Răsărit. După război, ea s-a opus comunismului. În 1946, a protestat împotriva falsificării alegerilor.

Opoziția sa față de comunism i-a adus o condamnare la închisoare. Însă Smaranda Brăescu a reușit să scape de arestare, după ce s-a refugiat la călugărițele greco-catolice din Congregația Surorilor Maicii Domnului din Jucu, județul Cluj. S-a îmbolnăvit grav și a fost operată în clinica medicului Iuliu Hațieganu. Marele medic nu a reușit să îi salveze viața, iar Smaranda Brăescu a fost îngropată sub numele de Maria Popescu în Cimitirul Central din Cluj. De acum înainte, memoria eroinei românce va fi cinstită prin monumentul amplasat în Cimitirul Central.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 2 noiembrie 2018