
Social
Proiect OUG: Acordarea a 500 de euro pentru educaţie timpurie, amânată până la sfârșitul lui 2020
clasa.jpg

Potrivit legii, suma trebuie depusă într-un cont de depozit, denumit <cont pentru educaţie permanentă>, deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului de oricare dintre părinţi, de împuternicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de naştere. Titularul contului este singura persoană care poate solicita sume din contul pentru educaţie permanentă, începând cu vârsta de 16 ani şi cu acordul expres al părinţilor, tutorelui sau reprezentantului legal. Retragerea sumelor în alte condiţii şi/sau utilizarea acestora în alt scop constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la un an. Pentru sumele depuse în contul trebuia plătită o dobândă anuală, la o rată a dobânzii stabilită prin ordin al ministrului Finanţelor, de la bugetul de stat.
Deși legea trebuia să intre în vigoare în 2013, aplicarea a fost prorogată succesiv, în 2015 și 2017. Urma să fie aplicată din ianuarie 2019. În nota de fundamentare a proiectului obținut de Hotnews.ro, Executivul invocă posibilitatea ca plata acestor ajutoare să ducă la depăşirea deficitului bugetar asumat, având în vedere că 1,7 milioane de copii ar urma să primească această sumă, impactul bugetar fiind de 4 miliarde de lei. Astfel, cupoanele sociale de 500 de euro pentru copii nu vor fi acordate până la 31 decembrie 2020, prevede proiectul de ordonanță.
“Era evident…Vorbim de o lege incompletă. Nu știm cum arată normele de aplicare, nu există criterii de acordare a acestor bani, bani care intră într-un cont…Foarte multe date lipsesc. Din punct de vedere procedural, era o măsură luată doar pe un sfert. (…) Guvernanții noștri nu sunt dispuși să investească resursa umană în finalizarea legislației și probabil dacă ar acorda acum această primă ar dezechilibra, în alte direcții, care poate îi interesează mai mult, bugetele care au fost alocate”, spune la RFI, Ana Măiță, președintele Asociației Mame pentru Mame, ONG care apără drepturile părinților. Potrivit acesteia, “intenția este una bună și ar fi indicat, să spunem, o prioritizare la nivel de resurse bugetare a Educației în României. Dar faptul că e amânată de atâția ani, ne arată că educația nu este o prioritate în țara noastră”.
ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: