Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tânărul ars din Neamț, transferat în Belgia, a murit

2016-04-21-gc-spitalul-floreasca.jpg

Spitalul de Urgență Floreasca (București)

Tânărul de 28 de ani, grav rănit în explozia de la Piatra Neamţ,din 21 octombrie, și transferat în Belgia, săptămâna trecută, a încetat din viață. El a petrecut 24 de ore în spitalele din Piatra Neamţ şi Iaşi, înainte să fie dus în străinătate.

Întrebată de reporterii DIGI24 dacă vede moartea lui Alexandru ca pe un eșec al sistemului sanitar românesc, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat: „Nu neapărat. Nu neapărat, pentru că starea lui era foarte gravă. Eu sunt sigură că s-a făcut tot ce s-a putut, inclusiv transferul s-a făcut în momentul în care medicii din Belgia și-au dat acordul pentru transfer. Din păcate, el a avut arsuri pe o suprafață mare a corpului, starea lui era destul de gravă în momentul în care a fost transportat, am ținut în permanență legătura cu medicul care l-a tratat, el fiind de origine română.”
Explozia s-a produs săptămâna trecută, într-un bloc din Piatra Neamț, trei persoane fiind transportate la spital. Alexandru, în al cărui apartament s-a produs explozia urmată de incendiu, a fost transferat, în stare gravă, intubat și ventilat mecanic, la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi. Ulterior, a fost transportat în Belgia, cu o aeronavă C-27J Spartan a Ministerului Apărării Naționale, după ce ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că România nu poate trata în acest moment pacienți cu arsuri mai mari de 50% din suprafața corpului. Luni, fusese operat și trecuse cu bine de operație, după ce a suferit arsuri pe 70% din corp, inclusiv în zona capului. A ajuns la Spitalul Charleroi din Belgia infectat cu două bacterii, Acinetobacter şi Klebsiella, contractate în spitalele din România.