Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medicii de familie: În țara asta nu poate să facă medicul chiar tot ce nu e în stare să facă statul

medic.jpg

Image source: 
pixabay.com

Concediu şi indemnizaţie lunară de hrană, tratament garantat și gratuit și suport psihologic: sunt măsurile de care ar urma să beneficieze bolnavii de tuberculoză din România, după ce deputații au votat un proiect de lege în acest sens. Legea îi vizează și pe medicii de familie, care vor trebui să monitorizeze pacienții, să le aplice tratament la domiciliu sau să facă muncă de informare și prevenție. 

Nu este ceva nou – în contractul cadru a fost reitrodus serviciul de asistență la domiciliu, spune, la RFI, Sandra Alexiu, de la Asociația Medicilor de Familie. La capitolul informare însă, responsabilitatea principală nu aparține medicului – atrage atenția Sandra Alexiu:

Nu este ceva nou față de ceea ce făcem și până acum. Noi facem asta (monitorizarea tratamentului la domiciliu). Există în contractul-cadru. E drept că a lipsit o vreme. Ne-am zbătut foarte tare să recâștigăm acest serviciu. Îl pierdusem la un moment dat și s-a văzut în incidența cazurilor. Și creșterea rezistenței la tratament. 

(...) Nu se poate. Trebuie să înțelegem niște lucuri: în țara asta nu poate să facă medicul de familie chiar tot ce nu e în stare să facă statul. Educația nu pot asă o fac eu comunității mele. Educația începe de la cea mai mică vârstă, când copiii învață despre boli. De la grădiniță. Educația înseamnă ca oamenii să știe ce să facă în situații medicale. Să te duci să-ți faci controale periodice, chiar și atunci când ești bine-mersi sănătos. Asta înseamnă educație.

Ascultă AICI interviul integral: