Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


USLM: Grevă generală la metrou pe termen nelimitat. Trenurile nu vor circula jumătate de zi

Grevă generală la metrou, începând de miercuri, 21 noiembrie. Reprezentanții sindicali ai angajaților din sector au anunțat luni că vor declanşa greva generală pe termen nelimitat. Astfel circulaţia trenurilor din subteran ar urma să fie oprită timp de 8 ore zilnic. Există totuși șanse ca protestul să fie evitat.

La doar câteva ore după ce Tribunalul Bucureşti a declarat nelegală greva de avertisment din 15 noiembrie de la metrou, liderii Unității Sindicatul Liber Metrou (USLM) au anunțat că vor declanşa miercuri greva generală pe termen nelimitat, circulaţia trenurilor de metrou urmând să fie oprită în intervalul orar 4:00 - 16:00.

Organizația sindicală a remarcat decizia Instanței, care a calificat drept nelegală greva de avertisment de la mijlocul lunii, dar a subliniat și alte paragrafe din decizia Tribunalului Bucureşti. "Vă comunicăm şi alte câteva detalii privind decizia Tribunalului: ' ... respinge cererea de încetare a continuării acţiunilor de grevă întemeiate pe greva de avertisment ca prematur formulată' ' ... și respinge în rest acţiunea (Metrorex) ca fiind neîntemeiată'. În aceste condiţii, conform unei adrese oficiale înregistrată la Metrorex, la metrou va fi declanşată greva propriu-zisă pe termen nelimitat, zilnic între orele 4:00 - 16:00", subliniază USLM.

O ”poartă” pentru discuții și pentru evitarea grevei generale există totuși. Sindicaliştii afirmă că sunt dispuşi în continuare la negocieri mai ales în condiţiile în care coaliția guvernamentală schimbă conducerea Ministerului Transporturilor.

"Suntem nevoiţi să aşteptăm întâlnirea cu noile organe de conducere şi apoi ne vom pronunţa dacă vom declanşa sau nu greva propriu-zisă", precizează liderii sindicali.

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, reclama săptămâna trecută faptul că greva de la metrou nu ar avea alt scop decât bunăstarea câtorva dintre liderii sindicatului.

"Metroul Bucureşti nu a fost construit pentru bunăstarea câtorva dintre liderii sindicatului, care, de mai bine de 20 de ani, conduc sindicatul Metrorex şi negociază în numele a mii de angajaţi ai acestuia întotdeauna având în vedere şi propriile lor interese. Această grevă nu este pentru bunăstarea muncitorilor de la Metrorex. Această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţiile de metrou", a subliniat Şova.

În apărarea lor, liderii sindicali, în frunte cu șeful USLM, Ion Rădoi, susțin că angajații sunt nemulţumiţi de salarii, dar şi de lipsa de fonduri pentru piese de schimb şi mentenanţă, de lipsa forţei de muncă, ca și de managementul deficitar de la vârful Metrorex.

Salariul mediu brut lunar pe cele mai importante categorii de salariaţi de la metrou este de 7.300 lei pentru personalul tehnic, 8.000 lei pentru mecanici şi mecanici ajutor şi 5.300 lei pentru cei care lucrează în regim de noapte în staţiile şi pe liniile de metrou. În ultimii 3 ani, toate categoriile de salariați au primit măriri de indemnizații, de 9%, 12%, respectiv 21%, anul acesta ei solicitând o mărire și mai consistentă: de 42%.