Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PMB:500 lei/lună pentru cei care fac car-sharing. D.Trifu: Praf în ochii autorităților europene

Este oficial. Primăria Capitalei va deconta combustibil de până la 500 lei/lună pentru persoanele din regiunea București-Ilfov care fac car-sharing pentru a ajunge la muncă sau a-și duce copiii la școală. Proiectul a fost aprobat astăzi de consilierii generali cu 28 de voturi pentru, 19 împotrivă şi o abţinere, după ce fusese respins în şedinţa din 18 octombrie. Conform expunerii de motive, traficul din Capitală s-ar reduce cu 25 la sută datorită serviciilor de car-sharing, car-pooling şi bike-sharing în planurile de mobilitate urmană.

„Schemele de grupare a autoturismelor pot fi integrate în transportul public şi încurajează proprietarii de autoturisme să renunţe la utilizarea individuală a vehicului propriu şi utilizarea în comun, prin asociere voluntară şi utilizarea la maxim a capacităţii de transport pentru autoturismul proprietate personală pentru deplasările regulate a persoanelor care au aceeaşi direcţie de deplasare cu destinaţia Municipiul Bucureşti, pentru transportul copiilor, la instituţiile de învăţământ primare şi secundare de pe teritoriul Municipiului Bucureşti, care vor fi selectate în cadrul unui proiect pilot”, se arată în proiectul de hotărâre care a fost aprobat.
 21 de grupuri civice și ONG-uri le-au cerut acestora să nu aprobe proiectul despre care spun că “nu va face decât să încurajeze folosirea mașinii personale”. “Nu suntem de acord cu această soluție. Este un fel de aruncat praf în ochi, în fața autorităților europene și probabil și a cetățenilor români. Nu știu cum o să facem, probabil va rămâne doar pe hârtie sau vor exista niște profitori care asta vor face toată ziua”, spune la RFI, Dan Trifu, vicepreședintele Eco-Civica. În opinia sa, astfel de măsuri precum acordarea de vouchere şi stimulente financiare nu rezolvă problema poluării şi a traficului aglomerat. “Importantă este educația de a nu mai pătrunde cu autoturismul în oraș, nu de a veni mai multe persoane într-o mașină. Tot ceea ce s-a adoptat ne creează probleme, în care unii vor încerca să fraudeze, în loc să trec la un lucru serios, să fac un transport serios, să asigur niște condiții serioase. Pentru noi este destul de vag ce transmite Primăria Generală.”, spune Dan Trifu.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: