Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Catedrala Mântuirii Neamului, sfințită în fața a zeci de mii de credincioși

catedrala.png

Sursa imaginii: 
Wikipedia

Aproximativ 40.000 de credincioşi din întreaga ţară şi 2.000 de invitaţi oficiali participă, duminică, la sfinţirea Catedralei Naţionale din București, evenimentul fiind organizat de Patriarhia Română. În interiorul lăcaşului de cult au intrat doar invitaţii oficiali, în timp ce credincioşii s-au adunat pe esplanada din faţa Catedralei de unde urmăresc slujba pe ecranele special montate.

Patriarhia Romana a anuntat că toţi credincioşii care doresc se vor putea închina în Altar, până joi seara.

Slujbele sunt oficiate de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă, şi de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de mitropoliţi şi preoţi.

La ora 13.00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naţionale pentru a fi cinstite de către credincioşi, după închinarea acestora în Altar.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre Catedrala Mantuirii Neamului.

Ascultă:Pe de altă parte, Catedrala Mântuirii Neamului nu are autorizaţie de securitate la incendiu, construcţia nefiind finalizată, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov. 

”ISU Bucureşti-Ilfov a înştiinţat Mitropolia Munteniei şi Dobrogei –Arhiepiscopia Bucureştilor că, în condiţiile date, acesta poartă întreaga responsabilitate pentru siguranţa participanţilor”, au precizat pompierii bucureşteni. 

Ministerul Afacerilor Interne a decis să trimită la evenimentul de sfinţire a Catedralei mai multe echipaje de pompieri, poliţie, jandarmi şi medici pentru ca toţi participanţii să fie în siguranţă. 

Catedrala Mântiurii Neamului a costat peste 110 milioane de euro. Lucrările sunt finalizate în proporție de 95%. Trei sferturi din suma cheltuită a fost alocată de stat şi un sfert a provenit din donaţii.