Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu: Jumătate din mașinile ”second hand” au kilometrajul măsluit

masini.jpg

Image source: 
Wikipedia

Mulți dintre vânzătorii de maşini rulate micșorează numărul real de kilometri al vehiculelor. Un studiu dat publicității marți arată că, din 1600 de mașini verificate, aproximativ jumătate aveau un număr real de kilometri mai mare decât cel indicat în bord. ”Există soluții pentru stoparea acestei practici, iar ele țin în cea mai mare parte de autorități și de schimbarea legilor”, declară la RFI președinte Federației Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu, care are și câteva sfaturi pentru cei care optează pentru o mașină second hand.

Pentru studiu, platforma a luat în calcul 1.589 de maşini second-hand la vânzare pe Internet în luna noiembrie 2019.

”Dintre cele 1.589 de maşini SH verificate, 259 de maşini (16,3%) aveau daţi înapoi între 399.617 km şi 5.067 km, 509 de maşini (32%) aveau daţi înapoi sub 5.000 km. Doar 821 de autoturisme (51,6%) aveau km reali”, se arată în comunicat.

Președinte Federației Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu, spune că ”o soluție pentru stoparea acestei practici ar fi înăsprirea legii și interconectarea bazelor de date privind istoricul mașinilor din toate statele din UE”.

El are câteva sfaturi pentru cei care optează pentru o mașină second hand: ”să facă o vizită la un service autorizat care să facă o verificare ”din bară în bară”, să îi facă un test pe calculatorul de bord, un test de vopsea pentru a vedea că părți de caroserie au fost revopsite – putem descoperi că mașina a fost implicată în accidente, poate soldate chiar cu daună totală - și verificarea elementelor care țin de direcți și frânare”.

Augustin Hagiu mai spune că ”în cazul în care mașinu nu corespunde din punct de vedere tehnic, plata testării ar trebui acoperită de vânzător”.

Ascultă:

 
Președinte Federației Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu, despre mașinile second hand