Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Generația Marii Uniri, fotografii și povești de viață vii

deschidere.jpg

Image source: 
Bianca Pădurean

Pagina de istorie de azi se oprește asupra unui mod inedit de a serba Centeranul. Copiii unei școli din Cluj au adunat peste 100 de fotografii ale înaintașilor lor, într-o expoziție denumită ”Străbunicii Elfilor”. Poveștile de viață din spatele acestor fotografii ale unei generații care a fost martoră și înfăptuitoare a Marii Uniri sunt adevărate pagini de istorie și memorie vie.

Scopul inițial al demersului profesorului de religie Ionuț Gânscă din Liceul Teoretic Elf din Cluj a fost acela de a aduna 100 de fotografii-document cu străbunicii și stră-străbunicii elevilor de gimnaziu și de liceu, împreună cu mici povești din viața celor suprinși în fotografii, cine erau, ce au făcut în viața lor. În final, copiii au adus la școală 115 fotografii cu străbunii lor, care acum se află expuse, împreună cu povestea fiecăruia, scrisă într-un catalog, în Biblioteca Matei Vișniec a acestei școli. Cum anume a luat ființă una dintre cele mai inedite inițiative menite să marcheze Centenarul, aflăm de la profesorul clujean cu pricina, Ionuț Gânscă.

Am aflat de la copii, sunt de mulți ani în această școală și știam de la unul și de la altul că au stră-străbunici extraordinari. Știam că unii au străbunici scriitori, că unii au străbunici preoți, până la oameni simpli, dar cu povești de viață foarte interesante, pilduitoare. De exemplu, suntem în fața unei fotografii despre care eleva care a adus-o știe că rădăcinile familiilei merg până la Horea, Cloșca și Crișan”, a spus profesorul Ionuț Gânscă.

Ascultați povestea unuia dintre extraordinarii străbunici surprinși în expoziția de fotografie, Constantin Stratulat, chiar de la stră-strănepoata sa, Sara Gherghel:

Stră-străbunicul meu a fost fiu de preot, dar nu a urmat meseria tatălui său și a devenit căpitan de vas. A fost pasionat și de vânătătoare. Din poveștile lui am aflat chiar că a vânat lei în Africa. Din banii câștigați și-a luat un vapor cu care a navigat pe Dunăre. În 1916, vasul lui, Turnu Măgurele, s-a scufundat după ce un avion german a bombardat podul de la Cernavodă. O locomotivă aflată pe pod s-a prăbușit peste vapor, scufundându-l. Stră-străbunicul s-a salvat înotând. A scăpat doar cu lucrurile pe care le avea la el: o pipă, o forfecuță și un ceas de buzunar de aur, din care, mai târziu, bunicii mei și-au făcut verighetele”, a spus Sara Gherghel, stră-strănepoata personajului de poveste.

În anul 2018, marcăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român realizată prin unirea provinciilor românești. Este un motiv de sărbătoare, dar este și un prilej de gândire pentru fiecare român de azi. De ce? Pentru că miracolul Marii Uniri nu s-a făcut în condiții ușoare.

La 1918, România era vlăguită de război și epidemie, parțial ocupată de armate străine și departe de aliații săi. Toate nemulțumirile și dezbinările noastre de astăzi par neînsemnate față de ceea ce au avut de înfruntat înaintașii noștri. Și, totuși, au reușit acolo unde toți cei dinaintea lor dăduseră greș de nenumărate ori. Au reușit pentru că au acționat împreună!”, a scris inițiatorul ineditei expoziții de fotografie-document de la Cluj care nu este organizată de un muzeu sau o altă instituție similară ci de o școală, de un profesor cu elevii săi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 28 noiembrie 2018