Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parisul, asediat. Guvernul ar putea institui starea de urgență

franta_protest.jpg

Image source: 
AFP

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a convocatduminică dimineață o reuniune de urgenţă la Elysée, la care vor fi prezenţi premierul Edouard Philippe, ministrul de Interne, Christophe Castaner, şi ”serviciile competente”, pentru a găsi o soluţie, după violenţele extreme din ultimele zile de la protestele ”vestelor galbene”. Emmanuel Macron a declarat sâmbătă că nu va accepta niciodată violenţa care a explodat la Paris în cursul unei manifestaţii a "Vestelor galbene", întrucât aceasta "nu are nimic de a face cu exprimarea unei furii legitime". Poliţia franceză antirevoltă s-a luptat pur şi simplu sâmbătă cu protestatarii aşa-numiţi "Vestele galbene" pe străzile din Paris, în al treilea weekend de proteste împotriva costului ridicat al vieţii care reprezintă una dintre cele mai grave provocări pentru preşedinţia lui Emmanuel Macron, relatează Reuters.

"Nicio cauză nu justifică ca forţele de ordine să fie atacate, ca magazinele să fie jefuite, ca trecători sau jurnalişti să fie ameninţaţi, ca Arcul de triumf să fie vandalizat", a declarat preşedintele francez, la Buenos Aires, unde s-a încheiat summitul G20. "Vinovaţii pentru aceste violenţe nu vor schimbare, nu vor nicio ameliorare, ei vor haos: ei trădează cauzele pe care pretind că le servesc şi pe care le manipulează. Vor fi identificaţi şi traşi la răspundere pentru actele lor în faţa justiţiei", a adăugat Emmanuel Macron. El a anunţat că a "convocat o reuniune interministerială cu serviciile competente" pentru luni dimineaţă, la întoarcerea sa la Paris. "Voi respecta mereu protestele, voi asculta mereu opoziţia, dar nu voi accepta niciodată violenţa", a declarat preşedintele.

La Paris, poliţia a anunţat că a arestat peste 265 de persoane, în timp ce aproape 100 au fost rănite după ce protestatarii au aruncat cu proiectile în poliţişti, au incendiat maşini şi au spart vitrinele magazinelor. În anumite zone, grupuri de bărbaţi mascaţi umblau liberi, spărgând geamurile unei dube a poliţiei cu bare de metal şi dând foc la cauciucuri. Poliţia a folosit grenade asurzitoare, gaze lacrimogene şi un tun cu apă împotriva protestatarilor pe bulevardul Champs-Elysees şi în alte locuri din oraş, precum Opera şi Piaţa Bastiliei. Mai multe staţii de metrou au fost închise.

"Suntem în stare de insurecţie, nu am mai văzut niciodată aşa ceva", a declarat Jeanne d'Hauteserre, primarul celui de al VIII-lea district al Parisului, din apropiere de Arcul de Triumf, pentru BFM TV. Sâmbătă, unii protestatari au aruncat cu proiectile în Arcul de Triumf, strigând "Macron demisionează" şi mâzgălind pe monument "Vestele galbene vor triumfa". Prim-ministrul Edouard Philippe şi-a exprimat dezamăgirea: "Sunt şocat de atacurile asupra simbolurilor Franţei. Suntem angajaţi în dialog, dar şi în respectarea legii". Alţi protestatari au distrus vitrinele unor magazine precum cele ale mărcilor Chanel, Apple Inc şi Dior, unde protestatarii au instalat un placaj din lemn cu mesajul "Merry Mayhem" (Dezordine fericită).
Oficiali de securitate s-au închis în Ministerul de Interne pentru discuţii pentru soluţionarea crizei timp de mai multe ore în timpul după-amiezii. Ciocnirile din Paris au început dimineaţă devreme, în contextul preocupărilor că grupurile de extremă dreapta şi extremă stânga infiltrează mişcarea "Vestelor galbene". Poliţia urmăreşte "grupuri violente radicale" care sunt bine pregătite şi se deplasează dintr-un loc în altul, a declarat adjunctul ministrului de interne, Laurent Nunez.

Proteste au izbucnit în mai multe oraşe din Franţa, de la Charleville Mezieres în nord-est la Marsilia în sud. În oraşul Nisa, camioane au blocat accesul pe aeroport.