Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Percepțiile publice, la fel de greșite în toată lumea (sondaj IPSOS)

ipsos_1_wiki.png

Rezultatele studiului Ipsos arată că oamenii răspund greșit în mod sistematic la întrebări pe teme de interes public
Rezultatele studiului Ipsos arată că oamenii răspund greșit în mod sistematic la întrebări pe teme de interes public
Image source: 
Wikimedia Commons

Atunci când sunt întrebați în legătură cu estimarea corectă a numărului de pensionari sau numărul de copii vaccinați într-o țară, românii răspund la fel de greșit ca majoritatatea popoarelor, indiferent de tema propusă, arată un recent sondaj de opinie internațional.

Cercetarea a fost realizată de compania Ipsos, care a publicat rezultatele unui studiu care măsoară falia dintre percepțile oamenilor și realitate. Este vorba de o cercetare a Ipsos numită ”Pericolele Percepției”, care se desfășoară din 2012, în 37 de țări, inclusiv în România, și arată cum majoritatea oamenilor au percepții greșite despre aproape orice, de exemplu cât de des fac sex tinerii, proporția copiilor vaccinați sau evoluţia numărului de pensionari.

În ceea ce privește criminalitatea, la întrebarea - cât de aglomerate sunt închisorile?, respondenții din majoritatea țărilor investigate au percepția greșită că închisorile sunt mai alomerate decât sunt de fapt. În medie, oamenii cred că închisorile sunt cu 30% peste capacitatea maximă, în timp ce în realitate sunt în medie cu doar 9% peste capacitatea maximă. Totuși, locuitorii țărilor cu cele mai aglomerate închisori tind să indice oricum cele mai ridicate rate de aglomerare, ceea ce dovedeşte o percepţie apropiată de realitate. În România, gradul de aglomerare este de 123%, în timp ce respondenții au estimat un grad de aglomerare de 141%.

Hărțuirea sexuală, dovedește cercetarea că aceasta este un subiect minor în România. Indiferent însă de țară, bărbații estimează niveluri mai scăzute de hărțuire sexuală decât femeile. În medie, bărbații estimează că 36% dintre femei au fost hărțuite sexual, în timp ce femeile estimează rata hărțuirii sexuale la 44%. De menționat că ambele estimări sunt sub nivelul real de 60%.

Toate țările din studiu subestimează nivelul ratei vaccinării la copii. În medie, oamenii cred că doar 73% din copiii cu vârsta de sub un an sunt vaccinați, în timp ce rata reală a vaccinării este de 94%, conform Organizației Mondiale Sănătății. Românii cred că doar 60% din copiii cu vârsta de sub un an au fost vaccinați, în timp ce cifrele oficiale arată că în realitate 82% dintre copiii sub 12 luni au fost vaccinați.  Totuși, dintre țările investigate în studiul Ipsos, România are una din cele mai slabe rate de vaccinare (82%), sub alte țări în curs de dezvoltare precum Ungaria (99%), Turcia (96%) sau Serbia (95%).

Rezultatele studiului Ipsos arată că oamenii răspund greșit în mod sistematic la întrebări pe teme de interes public, despre care există alarmant de puține date factuale. Indiferent de țară, fricile colective par să fie promovate identic pe agenda media și, deloc surprinzător, conduc la erori grave de percepție în rândul publicului.

Să spunem că pentru studiul ”Pericolele Percepției” 2018 au fost realizate peste 28.000 de interviuri în rândul persoanelor cu vârsta între 16/18-64 ani între 28 septembrie – 16 octombrie 2018, în 37 de țări. Între acestea se află Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, Marea Britanie, dar și SUA, Japonia, Ungaria, Polonia, România și Rusia.