Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Schimb de focuri la Strasbourg, soldat cu morți și răniți

la_1h20_fortele_speciale_sunt_in_continuare_mobilizare_in_perimetrul_pietei_de_craciun_din_strasbourg_12_decembrie_2018.jpg

La 1h20, fortele speciale sunt în continuare mobilizare în perimetrul Pietei de Craciun din Strasbourg, 12 decembrie 2018.
La 1h20, fortele speciale sunt în continuare mobilizare în perimetrul Pietei de Craciun din Strasbourg, 12 decembrie 2018.
Image source: 
© Reuters

Primarul oraşului confirmă că trei persoane au murit iar 12 rănite marţi seară, după un schimb de focuri în apropierea târgului de Crăciun din Strasbourg. Multe din persoanele rănite sunt în urgenţă absolută.

ACTUALIZARE 11.00: Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj de condoleanţe preşedintelui Emmanuel Macron, dar şi poporului francez, după atacul de la Strasbourg în care trei persoane au murit şi 12 au fost rănite. Iohannis a transmis că România este alături de Franţa în lupta împotriva celor care atentează la viaţa oamenilor nevinovaţi şi la modul de viaţă al societăţilor noastre.

”Am aflat cu profundă indignare despre tragicul atac armat care a avut loc în seara zilei de 11 decembrie 2018 în centrul oraşului Strasbourg, soldat cu pierderi de vieţi omeneşti şi răniţi. Doresc să transmit, în numele poporului român şi al meu personal, condoleanţe familiilor îndoliate şi însănătoşire grabnică celor răniţi.”, se arată în mesajul preşedintelui. 

 

ACTUALIZARE 05h30:  Atacatorul s-a remarcat prin prozelitismul religios, în perioada în care a fost încarcerat, a anunţat Direcţia Generală pentru Securitate Internă. Ïn perioada detenţiei s-a remarcat prin violenţe şi ataşament religios.

Marţi dimineaţă, jandarmii l-au căutat la domiciliul său dar fără succes. Iniţial, tânărul trebuia reţinut într-un alt dosar în care este anchetat pentru un atac soldat cu o tentativă de omor. Presupuşii săi complici au fost interpelaţi în acest caz. Motiv pentru care este posibil ca el să fi acţionat tocmai ca urmare a acestor arestări. Totuşi, secţia antitero a Parchetului din Paris a fost sesizată.

În cursul nopţii, el a rănit un şofer de taxi şi i-a furat maşina.  Soferul a declarat anchetatorilor că este rănit, potrivit unei surse din poliţie citate de Reuters.

 

ACTUALIZARE 14: La ora 03:30, prefectura Bas-Rhin vorbeşte într-un comunicat de presă de 14 victime: 3 persoane decedate, 5 sunt rănite grav iar 6 sunt rănite lejer.

 

ACTUALIZARE 13: Tradiţionala Piaţă de Crăciun a făcut obiectul unui proiect de atentat, în decembrie 2000 motiv pentru care este supravegheată în permanenţă de un dispozitiv important de securitate.

În decembrie 2016, Piaţa de Crăciun din Berlin a fost vizată de un atac cu camion, revendicat de gruparea Stat Islamic, soldat cu 12 morţi.

Premierul canadian Justin Trudeau a oferit condoleanţele sale familiilor victimelor acestui atac ce a avut loc în târgul din Strasbourg. « Tradiţiile şi valorile nu vor fi niciodată învinse de acte atât de laşe » a scris pe tweeter responsabilul.

Premierul britanic Theresa May s-a declarat şocată şi întristată de teribilul atac iar purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert susţine că este « bulversat de veştile de la Strasbourg ».

Iar vice-premierul italian Matteo Salvini, a dat asigurări de «angajamentul său întreg pentru ca autorii să fie demascaţi, blocaţi nu doar în Europa ci şi în alte părţi ale lumii ».

 

ACTUALIZARE 12:  Piaţa de Crăciun din Strasbourg fusese plasată sub o supraveghere sporită, pentru a putea găzdui în siguranţă milioanele de vizitatori. La deschiderea ei, secretarul de stat din Ministerul de Interne, Laurent Nuñez declara că «ameninţarea teroristă rămâne una ridicată».

Aproximativ 260 de poliţişti, 160 de agenţi de securitate privaţi, 50 de poliţişti municipali şi zeci de militari asigurau, până la finele lui decembrie, paza acestui târg de Crăciun.

 

 

ACTUALIZARE 11:  Ministrul de Interne, Christophe Castaner confirmă decesul a trei persoane iar 12 au fost rănite.

La 02 :20, ministrul de Interne anunţă că Franţa a trecut în urgenţă atentat.  

Atacatorul a fost deja condamnat în Franţa şi în Germania pentru fapte de drept comun. Continuă căutările pentru interpelarea sa. 350 persoane sunt mobilizate pe teren, 100 din poliţia judiciară şi 2 elicoptere.

Unităţile de învăţământ din Strasbourg vor fi deschise miercuri, adaugă ministrul de Interne dar precizează că acei părinţi care doresc, pot să îşi ţină acasă copiii.

Manifestaţiile vor fi interzise miercuri pentru a permite forţelor de ordine să se mobilizeze complet, a anunţat Christophe Castaner. Controalele sunt întărite la frontiere.

 

 

ACTUALIZARE 10:  Preşedintele Emmanuel Macron va reuni un consiliu restrâns de Apărare, miercuri 12 decembrie, ca urmare a atacului din Strasbourg, anunţă Elysée. El a exprimat solidaritatea întregii naţiuni cu familiile victimelor din Strasbourg.

 

Preşedintele Emmanuel Macron a prezidat mai bine de o oră reuniunea de criză de la Ministerul de Interne.

Seful de stat a ajuns la minister la 00h25 şi a plecat spre Elysée la 01h40, fără a face declaraţii. Ultima dată când a prezidat o reuniune de criză la Beauvau a fost în martie, după atacurile soldate cu patru morţi ce au avut loc la Carcassonne şi la Trèbes, în Aude.

 

ACTUALIZARE 9:  La 1h33 există în continuare restaurante, o sală de spectacole şi Parlamentul European – localuri în care există oameni blocaţi de mai multe ore. Ei nu pot părăsi aceste spaţii, după cum a anunţat primarul oraşului Strasbourg, Roland Ries, deoarece sunt ţinuţi la adăpost.

Autorităţile locale au decis să deschidă un liceu şi un gimnaziu pentru a găzdui persoanele ce nu se mai pot întoarce la domiciliul lor, pentru a se afla la adăpost.

Ministrul Educaţiei va decide dacă unităţile de învăţământ din Strasbourg vor rămâne închise miercuri dimineaţă.

Suporterii aflaţi în sala de sport Rhenus, pentru un meci de baschet, au intonat Marseilléza ca omagiu adus victimelor atacului din Piaţa de Crăciun, în timp ce aşteaptă ca forţele de ordine să interpeleze atacatorul. Tribunele au început să fie evacuate începând cu 00:39.

 

Într-un comunicat publicat pe Twitter, primarul oraşului Strasbourg, Ronald Ries anunţă că toate spectacolele prevăzute să aibă loc miercuri în metropolă vor fi anulate iar o carte de condoleanţe va fi deschisă la Primărie. Drapelele se vor afla în bernă. Primarul confirmă că patru persoane au murit iar 12 rănite în atac.

În semn de solidaritate, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani a declarat că “parlamentul nu se va lăsa intimidat de atacuri criminale ori teroriste” şi a continuat să lucreze, aşa cum era prevăzut, până la miezul nopţii.

Piaţa de Crăciun se află la câţiva kilometri de instituţia europeană.

 

ACTUALIZARE 8:  Oamenii sunt în continuare rugaţi să nu iasă pe străzi ci să stea la adăpost deoarece o operaţiune este în curs.

Atacatorul se pare că a scăpat cu ajutorul unei maşini dar este căutat de unităţile speciale mobilizate.

De altfel, străzile sunt goale iar perimetrul în care s-a produs atacul a fost baricadat.

Un martor povesteşte pentru France Presse că în jurul orei 20h00 a auzit focuri de armă iar mulţimea a început să fugă în toate părţile. A fugit şi el dar a remarcat trei personae rănite, la pământ, pe o stradă pe care se află magazine, la doar câţiva metri de impozantul brad de Crăciun din centrul oraşului.

A intrat pe podul Corbeau, unul dintre podurile care duc spre centrul istoric al oraşului, acolo unde din 300 de căsuţe din lemn erau oferite, în momentul atacului, vin cald şi produse locale. Turişti din întreaga lume vin să vadă această piaţă în perioada Crăciunului.  Atacul s-a produs pe Rue des Orfèvres.

În doar câteva minute, mulţimea prezentă pe străzile iluminate din metropolă a fost evacută de forţele de ordine, centrul oraşului a fost încercuit de militari înarmaţi, poliţişti şi echipe medicale.

Place Kléber, animat în această perioadă a anului, cu două săptămâni înainte de Crăciun, a rămas gol în urma atacului.

Autorităţile locale au anunţat că Piaţa de Crăciun va rămâne miercuri închisă.

Harta zonei centrale a orasului Strasbourg asa cum a fost ea realizata de organizatorii Pietei de Craciun si postata pe site-ul acestui eveniment de anvergura.
Harta zonei centrale a orasului Strasbourg asa cum a fost ea realizata de organizatorii Pietei de Craciun si postata pe site-ul acestui eveniment de anvergura.
Image source: 
noel.strasbourg.eu

 

ACTUALIZARE 7: Atacatorul este în continuare de negăsit.

Ultimul bilanţ oficial indică faptul că două persoane au murit, şase au fost rănite grav iar alte şase au fost rănite lejer în Piaţa de Crăciun din Strasbourg. Surse din poliţie citate de France Presse indică însă patru decese şi 13 răniţi.

Atacatorul este în continuare cautat de fortele speciale.
Ataca armat la Prefectura Parisului
Image source: 
Abdesslam Mirdass, AFP

 

ACTUALIZARE 6: Preşedintele Emmanuel Macron va fi prezent la reuniunea celulei interministeriale de criză, la Beauvau, activată la Ministerul de Interne după schimbul de focuri din Strasbourg, a anunţat aproape de miezul nopţii Palatul Elysée.

Preşedintele va evalua situaţia împreună cu premierul Edouard Philippe, secretarul de stat din Ministrul de Interne - Laurent Nunez, ministra Sănătăţii - Agnès Buzyn şi ministra Armatelor, Florence Parly, după cum a indicat preşedinţia. Ministrul de Interne, Christophe Castaner se va afla în legătura cu ei de la Strasbourg.

 

ACTUALIZARE 5:  Atacatorul este fişat S şi cunoscut pentru fapte de drept comun. El are 29 de ani şi  a deschis focul, la ora 20 cu o armă automată asupra persoanelor ce se aflau la Piaţa de Crăciun din centrul oraşului. Piaţa urma să se închidă la ora 21.

El a fost rănit de militari, înainte să fugă, potrivit unei surse din poliţie citată de France Presse. Este armat şi se deplasează pe jos. Nu a fost identificat niciun complice deocamdată.

Atacatorul era căutat marţi dimineaţă de jandarmerie pentru un alt atac comis în cursul verii. I-a fost percheziţionat domiciliul marţi dimineaţă dar fără ca aceasta să fie prezent.

O celulă de informare publică a fost activată.

Secţiunea antiteroristă a Parchetului din Paris a fost sesizată. O anchetă a fost deschisă pentru asasinat, tentativă de asasinat în legătură cu o grupare teroristă şi asociere la fapte teroriste, potrivit unei surse din Parchet citată de Le Figaro.

Poliţia germană a multiplicat controalele de la frontiera franco-germană iar traficul transfrontalier a fost întrerupt.

În Franţa, un fişat S înseamnă o persoană ce poate reprezenta o ameninţare la siguranţa statului. Este un sistem ce a contabilizat mai bine de 400.000 de indivizi începând cu 1 noiembrie 2010. Fişierul serveşte serviciilor de poliţie şi jandarmerie pentru a răspunde cererilor făcute de autorităţile judiciare, militare şi administrative. Fişierul grupează categorii variate de persoane – minori fugari, evadaţi, persoane ce au interdicţie de a părăsi teritoriul. În subcategoria «S»  se află persoane ce pot reprezenta o ameninţare pentru siguranţa statului. În anul 2012, 5.000 de nume erau repertoriate S.

Premierul Edouard Philippe a activat celula interministerială de criză ca urmare a atacului din Strasbourg. Seful guvernului reuneşte miniştrii şi serviciile necesare pentru a putea gestiona mai uşor situaţia din Strasbourg, a anunţat Hôtel Matignon. La  faţa locului se află ministrul de Interne, Christophe Castaner.

 

 

A fost activat şi un plan de criză pentru spitale şi personalul medical din Strasbourg.  Planul permite mobilizarea a cât mai mult personal necesar  dar şi activarea unor servicii medicale ce ţin de asigurarea unor urgenţe.

 

 

ACTUALIZARE 4: Autoritățile franceze analizează ipoteza unui act terorist în cazul atacului din Strasbourg. Situația este analizată de Parchetul antiterorist al Franței, în colaborare cu Parchetul din Strasbourg.

Forte de ordine se afla în jurul Pietei de Craciun din Strasbourg, acolo unde s-a produs atacul.
Forte de ordine se afla în jurul Pietei de Craciun din Strasbourg, acolo unde s-a produs atacul.
Image source: 
Murielle Kasprzak, AFP

ACTUALIZARE 3: Poliția anunță că autorul atacului armat a fost identificat, dar este în continuare în libertate.

 

ACTUALIZARE 2: Președintele Emmanuel Macron a fost informat despre incident şi a încheiat brusc o recepţie la care erau invitaţi parlamentari, desfăşurată la Palatul Élysée. Șeful statului francez l-a trimis la Strasbourg pe ministrul de Interne.

 

ACTUALIZARE 1: Sediul Parlamentului European din Strasbourg, unde are loc în aceste zile o sesiune plenară, a fost închis. Eurodeputaţilor li s-a cerut să rămână în interior, a anunţat un purtător de cuvânt, citat de Reuters.

 

Un schimb de focuri a avut loc marţi seară în centrul oraşului francez Strasbourg, unde este organizat Târgul de Crăciun.

Primăria a îndemnat locuitorii "să rămână acasă", potrivit AFP.