Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Avalanșă pe V. Morarului, Bucegi, două victime. Filmul evenimentelor, din perspectiva martorilor

Două persoane și-au pierdut viața în urma unei avalanșe produse pe Valea Morarului, în Masivul Bucegi, duminică, 9 decembrie 2018. Alte două persoane, aflate în zonă, au apucat să se pună la adăpost. Nu aveau idee în acel moment ce se afla sub valul de zăpadă. De unde priveau, vedeau doar un nor de zăpadă pudră venind în direcția lor.

Ce a declanșat avalanșa? Sau cine? Cum au fost surprinse victimele? Sunt întrebări la care specialiștii ar trebui să vină cu răspunsuri după o analiză atentă. De cele mai multe ori însă răspunsurile la aceste  întrebări nu mai vin. Rămân însă mărturiile celor care ajung primii la fața locului. Nu aduc toate răspunsurile, ajută însă la o înțelegere a ceea ce se întâmplă atunci când crezi că nu se poate întâmpla.

Victor Răzvan Vișan este unul dintre cei doi frați care au văzut avalanșa venind spre ei. Ce a simțit?

”Adrenalină”, își amintește el. “Fratele meu părea destul de calm. El mi-a spus că inițial nu a văzut-o (n.r. avalanșa). Eu strigam în continuare către el: urcă, urcă, urcă! Pentru că nu știam exact cât de mare va fi avalanșa, nu știam cât de bine suntem noi protejați de acel perete și am zis să facem tot posibilul pentru a ne proteja. E prima dată când văd că vine o avalanșă către mine, cumva. Am mai văzut avalanșe din filmări sau din telecabină, dar o avalanșă care să vină către mine... Și prima reacție a fost să găsesc un loc de protecție, să mergem amândoi către un loc care ne poate asigura un minim de siguranță. Eram într-un loc relativ protejat.... Avalanșa s-a oprit la câțiva metri distanță”.

Primul semn că ceva nu e în regulă atunci când s-a așternut liniștea după avalanșa de duminică din masivul Bucegi a apărut sub forma unei borsete găsite în conul avalanșei, când pericolul declanșării unei alte avalanșe nu trecuse.

Zona rămâne în continuare foarte nesigură, dar o cască spartă și un băț de schi atrag atenția din nou unuia dintre cei doi frați, care se încăpățânează să-și continue cercetarea în zonă în ciuda pericolului. Trage de băț și așa este descoperită prima victimă.

Îmi imaginam că dacă cineva vine și te găsește repede într-o avalanșă șansele de a te salva sunt mari... sincer, eu mă așteptam să-l salvăm”, povestește Victor Răzvan Vișan.

Faptul că am ajuns foarte repede... dar mi s-a demonstrat că nu are legătură...Bine, sunt multe aspecte pe care nu le cunosc: unde se aflau ei când a plecat avalanșa...” mai spune tânărul.

Ascultă aici:

 

 “Cei care merg pe munte și fac trasee de alpinism își asumă riscurile. Mai departe fiecare știe până unde poate să meargă”, e de părere Ciprian Aldea, salvator montan și alpinist.

Condițiile punctuale pot fi foarte diferite de cele generale dintr-un masiv - reamintește el referindu-se la faptul că duminică era risc moderat de avalanșă, potrivit buletinului nivologic.

Este indicat ca alpiniștii să aibă la ei echipamentul complet în caz de avalanșă, mai spune el.

Ascultă aici: 

Amintim, avalanșa de duminică a surprins două persoane. O primă victimă a fost identificată la scurt timp după accident, în timp ce o a doua persoană a fost găsită la 50 de cm sub zăpadă luni de către salvatorii montani.

 

Imagini video din timpul operațiunilor de căutare (sursa - Salvamont România):