Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prof. Mircea Coșea: Cred că exagerăm cu zilele libere în România

Vești de la Guvern pentru bugetari! Executivul prelungește minivacanţele de Crăciun şi Revelion. Astfel, vor fi încă două zile libere de sărbători, respectiv 24 și 31 decembrie, a anunțat astăzi premierul Viorica Dăncilă. “Din punctul meu de vedere, cred că exagerăm cu zilele libere în România”, spune la RFI, Mircea Coșea, profesor de Economie.

"Am o veste bună pentru angajaţii din sistemul bugetar: se vor bucura de încă două zile libere, în preajma Crăciunului şi Anului Nou, respectiv 24 şi 31 decembrie. Sper ca tot mai mulţi români să aibă tihnă şi linişte în perioada sărbătorilor", a spus şefa Executivului. Bugetarii vor avea astfel două minivacanţe de câte cinci zile, întrucât vor face "punte" cu cele două week-end-uri, plus cu prima şi a doua zi de Crăciun, respectiv prima şi a doua zi a Anului Nou. 

Economiștii sunt de părere că nu este momentul pentru aceste libere.  “Este o sărbătoare mare, sigur că este o veste bună pentru cei care vor să își vadă de treburile casnice, de pregătirea sărbătorilor...Orice zi liberă câteodată este interpretată ca o zi bună. O zi bună, însă, mult mai bună, cred că este pentru cei care lucrează în turism, pentru că unul dintre motivele pentru care Guvernul dă aceste zile libere este și acela al impulsionării activității în turism.”, spune la RFI, analistul Mircea Coșea, profesor de Economie. Pe de altă parte, spune acesta, lipsa de la muncă este o pierdere pentru economie.
“Probabil că vor fi recuperări, însă recuperările nu sunt întotdeauna, așa cum se spune, foarte productive. Se fac cum se fac. Deci, este la jumătatea drumului, ca întotdeauna, adevărul economic în acest caz. Pe de-o parte se speră la o impulsionare a turismului, a tot ceeea ce înseamnă consum de sărbători, pe de altă parte, economia are o pierdere. Din punctul meu de vedere, cred că exagerăm cu zilele libere în România. Pentru că suntem o țară care are nevoie de un surplus de valoare, deci de muncă mai multă pentru a ne rezolva problemele, ori această, aș spune eu, flexibilitate din punct de vedere al timpului liber, nu e binevenită acum. Chiar dacă să sperăm că o să fie un spor de venit în turism, pe de altă parte scăderea activității pe o plajă atât de mare nu e binevenită acum. Era bine să fie Crăciunul liber dar toată această activitate, care se întinde pe o săptămână, o să fie blocată pentru că și zilele dintre Crăciun și 31 de decembrie nu vor fi zile neproductive...oamenii își vor lua liber, vor întârzia sau se vor ocupa de alte lucruri...deci intrăm într-o perioadă de o săptămână nelucrătoare și nu este bine”, explică  prof. univ. Mircea Coșea.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: