Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medic de familie: Sate întregi din județul Covasna vor rămâne fără medici

Sate întregi din județul Covasna vor rămâne fără medici de familie pentru că nimeni nu este interesat să vină în locul lor. Este semnalul de alarmă tras de dr. Lucia Sereș, medic de familie și președinta Asociaţiei medicilor de medicină generală şi medici de familie din judeţ.

28 de medici de familie din judeţul Covasna sunt în pragul pensionării, dar nu are cine să îi înlocuiască. Dacă aceștia pleacă, se vor închide cabinetele, spune la RFI, dr. Lucia Seres, președinta Asociaţiei medicilor de medicină generală şi medici de familie din judeţul Covasna. La nivelul județului, a fost constiutită o comisie (DSP-Casa de Asigurări de Sănătate-Colegiul Medicilor  ) care le prelungește medicilor, la cerere, contractual de muncă și după vârsta pensionării. Anul trecut, trei cabinete au fost închise pentru că medicii au murit și nu a vrut nimeni să vină în locul lor, spune dr. Lucia Seres.

“Situația în județele mici și unde nu sunt centre universitare este peste tot critică, pentru că medicina de familie nu este atractivă. Legile și contractul cadru sunt făcute în așa fel încât suntem lăsați la urmă ca plată, suntem omorâți, de-a dreptul, cu birocrația și atunci toată lumea își alege altă specialitate, chiar dacă la rezidențiat își iau medicină de familie”, precizează dr. Lucia Seres. Potrivit acesteia, din cei 98 de medici de familie din județ, 28 sunt peste 65 de ani. “Problema este că sub 40 de ani, în total avem vreo 10 medici. Majoritatea au între 50 și 65 de ani”, mai spus medicul. Potrivit dr. Lucia Seres, medicii de familie sunt discriminați având în vedere că salariile medicilor din sistemul spitalicesc a crescut considerabil în comparație cu cele ale medicilor de familie, care au crescut cu aproximativ 17%, procent care nu acoperă creşterile preţurilor. Medicul mai spune că nu numai tinerii aleg să profeseze în străinătate, dar și medicii cu experiență de zeci de ani. “Anul trecut, a plecat un coleg care avea 63 de ani, acum vrea să plece o colegă care are peste 50 de ani (...) Am avut o rezidentă acum câțiva ani care acum este bine-mersi în Franța, tot medic de familie dar în cu totul alte condiții. Și, din cauza veniturilor mici, rămânem și fără asistente, pentru că în spital salariile sunt de trei ori mai mari. Noi nu avem posibilitatea de a le tripla salariul”, explică dr. Lucia Seres.

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: