Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Procesul primului atentat terorist jihadist din Europa se deschide la Bruxelles

000_1457i4.jpg

nemmouche
Mehdi Nemmouche spera ca nevinovatia sa-i fie recunoscuta
Image source: 
Benoît Peyrucq, AFP

Mehdi Nemmouche, autorul presupus al atacului terorist de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, a apărut joi 20 decembrie în public pentru prima dată de la arestarea sa în 2014. Nemmouche pledează “nevinovat”. Acest atac a fost primul din lunga serie care au îndoliat Europa în ultimii patru ani.

Francezul de 33 de ani, Mehdi Nemmouche, este acuzat de a fi deschis focul în 24 mai 2014 asupra a doi turiști israelieni si a doi angajați ai Muzeului Evreiesc. El a fost ulterior arestat în Franța având în posesia sa mai multe arme în momentul arestării.

Avocatul său a pledat acum nevinovăția în fata Tribunalului din Bruxelles unde a avut loc audierea preliminară procesului. Nemmouche a recunoscut în timpul anchetei că a jucat un rol în acest atentat, dar a negat că ar fi tras el însuși asupra victimelor.

Apărarea a identificat mai multe probleme în pregătirea acestui proces si a cerut o amânare cu 15 zile a judecații prevăzută pentru 10 ianuarie 2019. Printre problemele citate de avocatul Sébastien Courtoy apare depunerea tardivă a unor probe la dosar de către Parchetul belgian, ceea ce nu lasă apărării timpul de a organiza un recurs.

Nemmouche va fi judecat alături de un alt francez în vârsta de 30 ani, Nacer Bendrer, care este considerat complice la organizarea atentatului. El a refuzat ca membrii familiei sale să fie citați ca martori în acest proces si a refuzat să fie fotografiat.

Mehdi Nemmouche a fost transferat în Belgia pentru durata procesului dintr-o închisoare franceză unde execută o pedeapsă de 5 ani pentru escrocherie în mediul traficanților de droguri. 

El era proaspăt întors din Siria în momentul atentatului din mai 2014. Ulterior, ancheta a dovedit apropierea sa nu doar de lumea banditismului, ci si de cea a terorismului. Nemmouche a recunoscut ca-l cunoștea pe Najim Laachraoui, unul din autorii atentatului de la Bruxelles, din martie 2016.