Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Papa Francisc: Suntem cu toţii fraţi şi surori

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

”De Crăciun suntem cu toții frați și surori” este mesajul pe care l-a transmis de Crăciun Papa Francisc. Suveranul Pontif a făcut un apel global la fraternitate în tradiţionalul său mesaj "Urbi et Orbi", rostit cu ocazia Crăciunului, informează DPA şi AFP.

"Care este mesajul universal al Crăciunului? Este acela că Dumnezeu este un Tată bun, iar noi suntem toţi fraţi şi surori", a declarat papa de la balconul central al bazilicii Sf. Petru.

Papa Francisc a făcut totodată apel la pace şi reconciliere între israelieni şi palestinieni, dar şi în locuri precum Siria, Yemen, Africa, Peninsula Coreeană, Ucraina, Venezuela şi Nicaragua.

În acest context, Papa a adus în special în discuţie situaţiile din Siria şi Yemen, solicitând comunităţii internaţionale să acţioneze cu fermitate pentru ca refugiaţii sirieni să se poată întoarce şi trăi în pace în ţara lor. El şi-a exprimat totodată speranţa că armistiţiul obţinut prin medierea comunităţii internaţionale în Yemen ar putea în cele din urmă scăpa de război şi foamete populaţia acestei ţări, unde războiul s-a soldat cu cel puţin 10.000 de morţi din 2015.

 

 

Papa Francisc, liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din lume, i-a îndemnat pe credincioşi să-şi lase de o parte ”voracitatea” consumeristă şi să reflecteze la sensul spiritual al vieţii lor şi la împărtăşirea cu cei mai umili, relatează AFP.

Omul a devenit avid şi vorace. Să aibă, să strângă lucruri pare pentru multe persoane sensul vieţii”, a constatat Papa, în faţa aproximativ 10.000 de credincioşi adunaţi ca în fiecare an în maiestuoasa Bazilică Sfântul Petru la Roma.

”O voracitate insaţiabilă traversează istoria umană, până la paradoxurile de azi, iar astfel unii se livrează la banchete în timp ce mulţi alţii nu au cu ce trăi”, a subliniat luni seara Papa argentinian, un apărător neobosit al celor săraci, îndemnând credincioşii ”să nu alunece în râpele lumescului şi consumerismului”.

”Micul corp al Pruncului din Betleem lansează un nou model de viaţă: să nu devorezi şi nici să acaparezi, ci să împarţi şi să dai”, a pledat Papa în slujba din noaptea de Crăciun, care comemorează, în tradiţia creştină, naşterea lui Isus din Nazaret la Betleem.