Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rata mortalităţii infantile în România, dublă faţă de media UE

rata_mortalitate_infantila_romania_dubla_ue.jpg

România are în continuare o rată mare a mortalităţii infantile (Sursa foto: site Salvaţi Copiii)
România are în continuare o rată mare a mortalităţii infantile (Sursa foto: site Salvaţi Copiii)

Rata mortalităţii infantile este de două ori mai mare în România decât media Uniunii Europene. Aşa reiese dintr-un raport al organizaţiei Salvaţi Copiii, care arată că media naţională a fost anul trecut de circa şapte decese la mia de copii născuţi, cauza principală fiind naşterile premature.

Harta mortalităţii infantile din raportul Salvaţi Copiii evidenţiază de asemenea diferenţe majore între unele regiuni ale ţării, după cum explică la RFI preşedinta executivă a asociaţiei, Gabriela Alexandrescu: „Vedem o diferenţă dramatică între judeţele vulnerabile socio-economic şi judeţele cu un grad mai ridicat de dezvoltare şi prin urmare care au un sistem medical mai bine dotat. Vedem de exemplu că în Botoşani şi Călăraşi, rata mortalităţii infantile depăşeşte de aproape trei ori rata mortalităţii din Cluj şi Bucureşti”.

Ea precizează că „există o populaţie care nu are acces la servicii medicale de calitate, lipsesc pe lângă dotările din spitale şi pe lângă maternităţile de grad III din acele zone lipsesc şi serviciile de bază la nivelul comunităţilor, de control al sarcinilor, de arondare la un medic de familie”.

 
Gabriela Alexandrescu, despre rata mortalităţii infantile în România